Насловна Најновије Нешић: Тужилаштво БиХ има довољно доказа да формира предмет „Шмит“ и отвори...

Нешић: Тужилаштво БиХ има довољно доказа да формира предмет „Шмит“ и отвори истрагу

248
0

Тужилаштво БиХ има довољно доказа да формира предмет „Шмит“ и отвори истрагу, истакао је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара, гостујући у емисији Печат.

Навео је да Тужилаштво треба да покаже да је независно и да ради по слову закона.

– И да прикупе релевантне информације и да јасно одговоре да ли постоји високи представник у БиХ или не. Вјерујем да се то неће отегнути у недоглед, јер БиХ жели да чује истину. А она је сљедећа: Кристијан Шмит је њемачки грађанин који се лажно представља у БиХ. Био ми је посао да утврдим на основу чега борави Кристијан Шмит у БиХ. Могу слободно да тврдим да он нема легитимитет високог представника, овдје се налази на основу ноте Амбасаде Њемачке у БиХ – поручио је Нешић.

Нешић напомиње да се у случају таквог сценарија поништавају и „одлуке“ Шмита које су донесене у БиХ.

– Све што је донио Шмит, а што је објављено у Службеном гласнику било би ништавно, а међу њима би била и оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директор Службеног гласника Милана Лукића – напомиње Нешић.

Нешић истиче да документи јасно показују да не постоји ни једна релевантна резолуција УН-а да је Шмит именован за вискоког представника у БиХ.

– Документи показују да је он овдје на основу ноте Амбасаде Њемачке у БиХ. Неколико пута је прекршио законе у БиХ, гдје се каже да одређене дипломате могу унијети кратко оружје са припадајућим бројем метака. Шмит је овдје годину дана посједовао дуге цијеви, и тиме је прекршио закон БиХ, а исто је направила и Гранична полиција БиХ која је направила пропуст и допустила да улази и излази из БиХ са том врстом наоружања – истиче Нешић.

Нешић је прокоментарисао и понашање директора федералног МУП-а Раме Исака, који је рекао да једва чека да се изда налог за хапшење Милорада Додика.

– Он нема никакву надлежност над предсједником Републике Српске, којег нико неће хапсити у БиХ – тврди Нешић.

Министар безбједности у Савјету министара истиче још једну аферу, а која је везана за министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза.

– Господин Хелез када год ступи на тло Аустрије, има додатне контроле, изузму га на страну и претресају га до голе каже. На каквом се то списку налази, зашто је то тако, још увијек не знамо, али ово је информација од наших безбједноносних агенција. Мени је жао што је то тако, јер можете мислити како се осјећа човјек којег скину до голе коже. Према информацијама којим располажем, Хелез је почео избјегавати Аустрију и бечки аеродром.

Када је у питању положај Републике Српске унутар БиХ, Нешић нема никакву дилему.

– Република Српска треба да истраје у чувању свог уставног положаја, и инсистира на детаљном спровођењу Дејтонског мировног споразума и да дефинитивно не дозволи угрожавање својих надлежности – закључио је Ненад Нешић.

 

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Актуелно“, гост Милорад Јагодић (ВИДЕО)
Сљедећи текстВучић: Избори 17. децембра