Насловна Најновије Новинарка “Дуге“ Радислава Дада Вујасиновић пронађена мртва прије тридесет година

Новинарка “Дуге“ Радислава Дада Вујасиновић пронађена мртва прије тридесет година

118
0

Новинарка листа „Дуга“ Радислава Дада Вујасиновић, пронађена је мртва прије 30 година у свом стану на Новом Београду, а још није утврђено да ли је било у питању убиство, самоубиство или несрећан случај.

Вујасиновићева је извјештавала са ратишта и писала о корупцији и организованом криминалу, а за репортаже са славонског ратишта добила је награду Удружења новинара Србије „Светозар Марковић“.

Истовремено је Вујасиновићева, због својих истраживачких текстова о спрези криминала и политике, добијала пријетње, уцјене и судске тужбе.

Prošlo 30 godina od smrti Dade Vujasinović, uzrok smrti i dalje se ne zna -  Vreme

Према извјештају Холандског форензичког института из Хага од прије осам година у случају Вујасиновићеве је „ријеч о убиству, самоубиству или несрећном случају“.

Од тада се тапка у мјесту тако да и на 30. годишњицу смрти новинарке, нових информација о узроку смрти нема.

Вујасиновићева је 8. априла 1994. године пронађена мртва у породичном стану у Београду. Првобитна званична верзија догађаја била је да је извршила самоубиство, али је касније та верзија доведена у питање, због чега је овај случај до данас остао неразјашњен.

Paravinja se plaši Dadinih ubica

Поновљеним вјештачењима, почетком 2008. године, одбачена је верзија о самоубиству, а Окружно тужилаштво јануара 2009. покренуло је преткривични поступак за убиство.

Радислава Дада Вујасиновић рођена је 10. фебруара 1964. у Чапљини. Она је дипломирала на Филолошком факултету у Београду 1987. године. Она је прво радила као новинар „Привредног прегледа“, а потом у магазину „Дуга“, гдје је 1993. године постала чланица уређивачког колегијума.

Књига „Сведочења из обешчашћене земље“, компилација текстова, интервјуа и приватних писама Вујасиновићеве објављена је 1995. у Торонту.

Удружење новинара Војводине и друга новинарска удружења подржали су иницијативу да једна улица у Зрењанину добије њено име.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстАМС Републике Српске: Несметано одвијање саобраћаја
Сљедећи текстНестао двадесетогодишњи Хамза Муминовић из Зворника