Насловна Најновије Новинар Грухоњић у програму Н1 Српску назвао ‘геноцидном творевином’; Вулић: Сигнал Н1...

Новинар Грухоњић у програму Н1 Српску назвао ‘геноцидном творевином’; Вулић: Сигнал Н1 не треба Републици Српској

316
0

Поводом навода изнесених у програму ТВ Н1 током гостовања новинара Динка Грухоњића да је „Сребреница геноцид, а да је Република Српска геноцидна творевина“, из Српске бројна реаговања.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић изјавио је да је Република Српска воља и жеља сваког Србина, да је за њу дато више од 36.000 живота и да није геноцидна творевина.

– Република Српска је наша отаџбина и понос свакога од нас, за њу је дато више од 36.000 живота, што је само један од доказа да су за стварање наше отаџбине пале многе жртве српске националности и називати је геноцидном творевином је кривично дјело и морају да знају да ће против њих бити поднесена кривична пријава – рекао је Којић.

– Република Српска је настала у миру, а злочин у Сребреници треба тумачити онако како кажу међународни правници и комисије, а не како којем новинару и његовом госту падне на памет, изјавила је Срни предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Рајилићева је истакла да су срамне поруке које су новинар Динко Грухоњић и водитељка америчке телевизије Н1, још један напад на Републику Српску, измишљотина и произвољно нереално гледање на ситуацију у БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић искрено вјерује да ће „надлежне институције у Србији адекватно реаговати на срамни и увредљиви прилог Телевизије Н1 у којем су водитељка те америчке медијске творевине и новинар Динко Грухоњић Републику Српску назвали ‘геноцидном творевином'“.

Вулићева је рекла да је очигледно да овај квази новинар свјесно прећуткује историјске чињенице, јер не може да вјерује да један истински новинар, професионалац може себи дати за право да дискутује и коментарише нешто о чему појма нема.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да ставови новосадског новинара и професора на Филозофском факултету Динка Грухоњића о геноцидности Републике Српске које је изнио у медијима у Србији не представљају ништа ново, јер он у континуитету износи антисрпске ставове.

– Ријеч о човјеку који се крије иза наводне грађанске приче. Он заправо наступа као лобиста оних са којима су се Срби сукобљавали деведесетих и са којима данас имамо различите националне интересе – рекао је Анђелковић за Срну.

Подсјећамо, новинар Динко Грухоњић и водитељка Н1 уживо у програму током протеста опозиције у Србији послали су срамне поруке да је „Сребреница геноцид, а да је Република Српска геноцидна творевина“.

Водитељка Н1 је рекла да је „РТС искористио фразу `сребреничка дешавања` за геноцид у Сребреници“, на шта је Грухоњић рекао да су „људи који живе у тој Републици Српској свесни да је то све неодрживо, ем што је монструзно јер је настала на начин на који је настала, па се у енергетском смислу не може добро завршити“.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПреминуо Дарко Босиљчић из Источне Илиџе
Сљедећи текстДружење Илиџанаца у Блажују (Фото)