Насловна Најновије Обиљежавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу

Обиљежавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу

149
0

Борачка организација општине Милићи позвала је грађане да у суботу, 1. јула, у Братунцу присуствују обиљежавању 31 године од страдања 3.267 Срба у Средњем Подрињу и Бирчу и покажу да они који су животе положили за Републику Српску никада неће бити заборављени.

Предсједник Борачке организације општине Милићи Драгутин Ђуричић изјавио је новинарима да је превоз обезбијеђен, те да аутобус из насеља Дервента код Милића полази у 8.00 часова, а са аутобуске станице у Милићима у 8.15 часова.

Он је напоменуо да програм „Злочин без казне“ почиње у 9.00 часова и да ће догађају присуствовати Његова светост патријарх српски Порфирије, што је, како је рекао, још један од разлога да грађани тог дана буду на мјесту обиљежавања.

Ђуричић је навео да ће у 9.30 часова у порти братуначког Храма почети Света архијерејска литургија уз началство патријарха српског Порфирија, Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и више архијереја.

Он је рекао да је за 11.30 часова планирана литија од братуначке цркве до градског и војничког гробља у Братунцу.

Ђуричић је напоменуо да ће програм бити настављен од 12.00 часова парастосом свим жртвама Средњег Подриња и Бирча, након чега су планирани обраћање и бесједа Његове светости, званичника Републике Српске и Србије, те полагање цвијећа и вијенаца на Спомен-крст на гробљу.

Помен ће бити служен свим српским жртвама поводом 31 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљена 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Централно обиљежавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржава се под слоганом „31 година, злочин без казне“ у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТешко повријеђен сувозач у судару два аутомобила
Сљедећи текстДодик: Српска донијела одговоран и легалан закон