Насловна Најновије Обиљежена 31 година од страдања Срба у тунелу на Бродару

Обиљежена 31 година од страдања Срба у тунелу на Бродару

155
0
ВИШЕГРАД, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Код спомен-обиљежја у близини тунела Бродари, на граници између Вишеграда и Рудог, данас је обиљежена 31 година од страдања осам бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и двије медицинске раднице у тунелу.

Код спомен-обиљежја у близини тунела Бродари, на граници између Вишеграда и Рудог, данас је обиљежена 31 година од страдања осам бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и двије медицинске раднице у тунелу.

Након служења помена прислужене су свијеће, а на спомен-обиљежје у овом мјесту цвијеће су положиле делегације борачких организација Рудо и Вишеград, општине Вишеград и Рудо, те чланови породица настрадалих у тунелу.

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеград Александар Савић подсјетио је да су они који су погинули, али и они који су преживјели тада, истински хероји овог времена.

„Сјећање на њих је сјећање на све оне који су дали своје животе за Републику Српску. Они су симболи изласка из мрака и тунела који је на овим просторима са мањим прекидима био скоро пет вијекова“, рекао је Савић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је обавеза обилазити ово, али и сва друга мјеста страдања.

„Да увијек пошљемо поруку да их нисмо заборавили и да нам се нешто овако никад више не смије догодити“, поручио је Ђуревић.

Начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић посебно се осврнуо на погибију медицинских радника на овом мјесту, који како истиче, никако нису смјели бити убијени јер су били у обиљеженом аутомобилу хитне помоћи.

„Зна се и ко је наредио и ко је командовао, али су, нажалост, жртве оне друге стране увијек важније него наше. И овај пут позивам да они који су наредили и извршили овај злочин буду најстроже кажњени“, рекао је Богдановић.

У тунелу на регионалном путу Рудо-Бродар од 9. до 17. септембра 1992. године војници такозване Армије БиХ опколили су девет бораца ВРС, који су се јуначки борили девет дана, а погинуло је осам бораца ВРС и два здравствена радника.

Према сценарију Вање Булића режисер Срђан Драгојевић инспирисан овим догађајима, снимио је филм „Лепа села лепо горе“.

ИЗВОРSrna
Претходни текстБаждарница Електродистрибуције Пале ускоро добија међународно признат цертификат (ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија “Приједлог за недјељни ручак”, Галериа на Јахорини (ВИДЕО)