Насловна Најновије Обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици

Обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици

371
0

Литургијом за упокојене и парастосом, данас је у Гораждевцу обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици, гдје су албански терористи убили Ивана Јововића и Панту Дакића.

Литургију за упокојене и парастос у цркви Рођења Пресвете Богородице у присуству породица родбине и пријатеља убијених српских дјечака, служио је Његово преосвештенство викарни епископ новобрдски Иларион.

Епископ Иларион је у бесједи послије парастоса рекао да се српски народ моли Богу, да се нађе онај коме рука није задрхтала, када је починио злочин над српском дјецом на ријеци Бистрици.

„Сабрали смо се да принесемо бескрвну жртву у спомен Ивана и Пантелије, деце овога места, ове земље и речице која пролази кроз Гораждевац, али и деце свих нас“, рекао је владика Иларион, наглашавајући да су Иван и Панто у цијелом српском роду постали познати и признати, јер су они српска нада.

Викарни епископ новобрдски је додао, да је „рак рана скривање убице у своме дому и да то трује друштво и односе“.

„Овај свет, колико год је добар онакав каквим га је Господ створио, у злу лежи, а том злу сви доприносимо. Сви смо деоничари када чинимо грех на том депозиту зла. Инвестирали смо себе и уместо за добро, дали смо се за зло“, рекао је владика Иларион.

Послије парастоса, родбина страдалих дјечака положила је цвијеће и прислужила свијеће код споменика Дакићу и Јововићу, на гробљима у горњем и доњем дијелу Гораждевца.

Гораждевчани подсјећају да, упркос обећањима тадашњих највећих представника УНМИК-а и КФОР-а, да ће уз награду од милион евра да преврну сваки камен да пронађу починиоца овог гнусног злочина, злочинци до данас нису пронађени.

Међународне мисије на Косову и Метохији су током вишегодишње истраге саслушале више десетина, углавном мјештана Гораждевца и околних албанских села, али је ЕУЛЕКС у фебруару 2011. године обуставио поступак због „недостатка доказа“.

Породице страдалих дјечака истичу, да су им обећали да ће поново покренути истрагу, уколико буду понуђени нови докази. У Гораждевцу и даље стоји увјерење да је починилац злочина познат.

У нападу злочинаца 13. августа 2003. године рафалима из аутоматског оружја убијени су Иван Јововић /19/ и Панто Дакић /12/, док су њихови вршњаци Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/ тешко рањени.

У овом најбројнијем српском селу у општини Пећ, удаљеном од центра града око пет километара, данас је од пријератних готово 2.000 Срба, опстало око 600.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВечерас концерт Владе Георгиева у Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстПСД Трескавица на поклоничком путовању под Острог