Насловна Најновије Обустављена четири инфраструктурна пројекта у Српској

Обустављена четири инфраструктурна пројекта у Српској

425
0

Из њемачке Амбасаде у БиХ, саопштено је данас, да је Влада Њемачке одлучила да обустави четири инфраструктурна пројекта у Републици Српској, чија је укупна вриједност 105 милиона евра.

У саопштењу се прецизира да је ријеч о пројектима рехабилитације Хидроелектране „Требиње“, фаза три и четири, Вјетропарка „Хргуд“ и збрињавања отпадних вода у Градишци, те да је позадина ове одлуке, како је наведено, „сецесионистичка политика Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика“.

„Њемачка Влада одлучила је да у Републици Српској допусти да истекну четири инфраструктурна пројекта укупне вриједности од 105 милиона евра и да се на тај начин сукцесивно окончају“, саопштено је из Амбасаде Њемачке у БиХ.

О овој одлуци обавијештени су Министарство иностраних послова у Савјету министра и пројектни партнери.

У саопштењу се подсјећа да је Влада Њемачке, као реакцију на одлуке Народне скупштине Републике Српске од децембра 2021. године о враћању надлежности и стварању властитих институција, у априлу 2022. године одлучила да испрва привремено заустави четири инфраструктурна пројекта.

Влада Њемачке је сада донијела одлуку да неће поново покретати обустављене пројекте, те да ће сукцесивно бити окончани у складу са уговором.

Ова одлука се експлицитно не односи на остале пројекте њемачке развојне сарадње који се реализују на нивоу БиХ или региона, а тиме укључују и Републику Српску, као ни на сарадњу са цивилним друштвом.

ИЗВОРсрна, фото Аваз.ба
Претходни текстРодитељи убијене дјеце у “Рибникару“ тужили породицу дјечака који је починио масакр
Сљедећи текстИсточно Сарајево: Потврђена оптужница против три мушкарца због дроге