Насловна Најновије Одговор Љубише Ћосића начелницима из СДС-а: Већина одлучује о замрзавању статуса у...

Одговор Љубише Ћосића начелницима из СДС-а: Већина одлучује о замрзавању статуса у савезу

659
0

О замрзавању статуса у Савезу општина и градова не одлучују начелници и градоначелници, већ скупштинске већине у локалним заједницама. Тај најављени потез од стране највеће опозиционе странке, СДС-а, је лош.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић коментаришући најаву начелника Теслића Милана Миличевића да ће СДС највјероватније донијети одлуку о обустави рада и дјеловања у Савезу општина и градова РС.

Наиме, коментаришући ситуацију поводом пада прилива у буџете локалних заједница од ПДВ-а због већих обавеза по основу сервисирања спољног дуга Републике Српске, Миличевић је навео да републички званичници поводом тог проблема нису ништа урадили као ни савез, који окупља све градоначелнике и начелнике у Српској.

– Вјероватно ћемо донијети одлуку о замрзавању статуса општина на чијем челу су начелници СДС-а у Савезу општина и градова, јер су се они показали потпуно неефикасани у рјешавању ових проблема – нагласио је Миличевић који је и лидер највеће опозиционе странке у Српској.

Навео је и да општине и градови на чијем су челу људи из владајуће коалиције на нивоу Републике смањење прихода од ПДВ-а намирују на рачун јавних инвестиција које се, како је навео, шаком и капом њима дијеле, а на уштрб оних којима руководе људи из опозиције.

Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева, каже да све локалне заједнице имају проблем.

– Све општине и градови погођени су умањењем прихода по основу ПДВ-а. Тај пад креће се од шест до осам одсто у односу на пројектовани приход. Сви имамо исти проблем – рекао је Ћосић.

Нагласио је да начелници и градоначелници не одлучују о замрзавању статуса у Савезу општина и градова РС, односно невладиној организацији која окупља све начелнике и градоначелнике у Српској.

– Ако ће неко доносити одлуку о томе, онда су то скупштине локалних заједница. Ради се о чланству о једној организацији која се труди да заштити интересе општина и градова. Не могу ја одлучити о томе, у најмању руку такве одлуке доносе скупштине општина и градова – поручио је Ћосић.

Нагласио је да је најава из СДС-а лош потез који, како тврди, неће ничему допринијети.

– Сви смо погођени неким проблемима, а са друге стране, користимо неке бенефите. Лани смо имали повећане приходе од ПДВ-а у односу на планиране, а ове године пад тог прихода – навео је Ћосић.

Такође, нагласио је и да тврдње да се пад прихода од ПДВ-а локалним заједницама којима руководе људи из владајуће коалиције на нивоу Републике намирује јавним инвестицијама нису тачне.

– Од почетка године због умањених прихода није било имплементације значајних капиталних пројеката од стране Владе Српске. Тако, на примјер, Источном Сарајеву касне одређене уплате на основу закључка Владе РС још од прошле године – поручио је Ћосић и додао да се савез покушава договорити о састанку са министарком финансија РС Зором Видовић и премијером Српске Радованом Вишковићем на тему пада прилива прихода од ПДВ-а због отплате спољног дуга Српске.

Ћосић вјерује да ће до то­г састанка доћи до краја овог мјесеца.

Убрано више, уплаћено мање

За шест мјесеци ове године убрано је 5,279 милиона марака прихода од индиректних пореза, што је повећање за 6,33 одсто у односу на исти период лани, али је ка Српској и ФБиХ отишло знатно мање новца због обавеза по основу спољног дуга које су стигле на наплату.

Наиме, Управа за индиректно опорезивање БиХ прво резервише новац за обавезе према спољним кредиторима који стижу на наплату, а остатак новца распоређује се ка ентитетима и Брчко дистрикту. Тако је на рачун буџета Српске у првој половини ове године уплаћено 866 милиона марака, што је за 51 милион марака мање него у истом периоду прошле године. На сервисирање обавеза према спољним кредиторима Републике Српске отишло је 184 милиона, што је за 75 милиона више него лани.

ИЗВОРглас српске
Претходни текстХуманитарни плесни мјузикл за помоћ у лијечењу Предрага Крсмановића (ВИДЕО)
Сљедећи текстДодик на сахрани чувара војног гробља “Зејтинлик” Ђорђа Михајловића