Насловна Најновије Одлука Шмита није у складу са Уставом Српске и не може производити...

Одлука Шмита није у складу са Уставом Српске и не може производити правно дејство

168
0

Влада Републике Српске саопштила је да одлука Kристијана Шмита, којом намеће допуну Kривичног законика Српске, није у складу са Уставом и правним поретком Српске и не може производити правно дејство на њеној територији.

Устав Републике Српске прописује надлежност Народне скупштине Српске за доношење закона, чија је процедура јасно прописана и утврђена, те само закони донесени по тој процедури могу се примјењивати на територији Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Из Владе су истакли да је ступање на снагу закона прописано одредбама члана 109 Устава Републике Српске који прописује да се сви закони објављују у одговарајућем службеном гласилу, односно Службеном гласнику, и ступају на снагу најраније осмог дана од дана објављивања.

„Сва питања која су предмет наведене одлуке већ су прописана Kривичним закоником Републике Српске, који је у потпуности усклађен са препорукама и директивама Европске уније и међународним конвенцијама“, навели су из Владе.

Иако нема легитимитет, Шмит тврди да је „наметнуо измјену Kривичног законика Републике Српске, којом уводи казнене одредбе за подмићивање на изборима и у служби која се финансира из јавних средстава“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстГрадоначелник Ћосић угостио сребреничке средњошколце
Сљедећи текстУ суботу топло и нестабилно