Насловна Вијести Одобрено 14,4 милиона долара за јачање отпорности на поплаве у БиХ

Одобрено 14,4 милиона долара за јачање отпорности на поплаве у БиХ

157
0
 Зелени климатски фонд (ГЦФ) одобрио је 14,4 милиона долара за нови пројекат за јачање отпорности на поплаве у БиХ узроковане климатским промјенама.

 

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поздравио је улагање ГЦФ-а у овај пројекат, наводећи да је то кључни корак у рјешавању изазова које представљају ризици од поплава у Републици Српској и Федерацији БиХ, при чему ће посебан фокус бити на сливовима ријека Врбас, Уна, Сана, Дрина и Босна.

Пројекат је укупне вриједности 72 милиона долара, суфинансирају га релевантне институције у БиХ, а биће имплементиран у сарадњи са Развојним програмом УН.

Кошарац је нагласио да ће овај пројекат, не само повећати отпорност на климатске промјене, већ и допринијети добробити и просперитету најугроженијих заједница, укључујући жене, ђецу и старије особе.

Ефикасно управљање поплавама у БиХ отежано је због застарјеле заштите од поплава, недостатка ресурса и стручности, лоше мреже за праћење и неадекватне припремљености у локалним заједницама.

Циљ ове иницијативе је унапређење система прогнозирања и раног упозоравања од поплава у БиХ, као и јачање управљања ризиком од поплава, саопштено је из УНДП-а.

УНДП подсјећа да су посљедње деценије климатске промјене довеле до пораста средњих годишњих температура и значајних промјена у распореду падавина у БиХ.

“Разорне поплаве су постале све учесталије, узрокујући штету људима, имовини и инфраструктури, посебно у секторима као што су пољопривреда и водопривреда. У мају 2014. године, више од милион људи било је погођено разорним поплавама, изазваним обилним падавинама широм земље. Процјењује се да су ове поплаве проузроковале штету и губитке од скоро 15 одсто БДП-а, док је око 90.000 људи расељено”, наведено је у саопштењу.

Овај шестогодишњи пројекат помоћи ће у отклањању недостатака и успостављању интегрисаног и родно одговорног приступа управљању ризиком од поплава отпорног на климатске промјене, укључујући структурне и неструктурне мјере, као и приступе засноване на екосистемима као што је пошумљавање.

Вршилац дужности резидентног представника УНДП-а у БиХ Силваин Мерлен рекао је да је циљ пројекта да заштити животе, средства за живот и критичну инфраструктуру, те пружи подршку земљи на путу ка будућности која је отпорнија на климатске промјене.

Он је истакао да је овај пројекат све хитнији с обзиром на то да се катастрофални утицаји климатских промјена интензивирају.

Према његовим ријечима, ова интервенција дио је ширег портфеља Зелене транзиције коју заговара УНДП, а представља мултисекторски пакет стратешког ђеловања с циљем да се удруже напори свих актера да би се повећала и убрзала зелена и праведна транзиција у БиХ.

Очекује се да ће пројекат почети са имплементацијом 2024. године.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстСкупштина Удружења обољелих од мултипла склерозе Сарајевско – романијске регије
Сљедећи текстВладо Ђајић се сусрео са Биљаном Чекић, хероином филма „Дара из Јасеновца“