Насловна Најновије Одржана радионица о теми пружања прве помоћи дјеци у предшколским установама

Одржана радионица о теми пружања прве помоћи дјеци у предшколским установама

77
0

У амфитеатру Болнице „Србија“ јуче је одржана радионица о теми пружања прве помоћи дјеци у предшколским установама.

Радионица је намијењена за васпитаче запослене у предшколским установама са подручја општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, а предавања су одржали мр. сци мед Тамара Ивановић, специјалиста педијатрије/дјечије пулмологије и др Ђорђе Пејић, специјалиста оториноларингологије.

„У једном интерактивном разговору са учесницима говорили смо о свим врстама повреда и стањима са којима се они могу сусрести за вријеме боравка ђеце у предшколским установама. Такође, разговарали смо и о начину на који васпитачи који о њима брину треба да поступе до доласка Хитне помоћи или родитеља или док дијете не буде збринуто у најближој здравственој установи“, истакао је др Пејић.

Он је рекао да су дјеца овог узраста често пацијенти у амбуланти и ради се о веома осјетљивој популацији, због чега нам је јако битно да дио знања пренесемо на људе који са њима свакодневно проводе велики дио времена.

Др Пејић васпитачима је говорио о превенцији повреда код дјеце и о начину пружања помоћи дјеци у случају да дође до удисања или гутања ситних предмета, повреда тупим предметима, падова, о збрињавању ситних рана и различитим типовима крварења која је неопходно зауставити.

Мр. сци мед Тамара Ивановић, специјалиста педијатрије/дјечије пулмологије у свом излагању говорила је о стањима која се најчешће јављају код дјеце предшколског узраста, као што су алергије, ларингитис, гушење, фрас, епилептични напади, опекотине, тровања и слична стања у којима је веома важан приступ особе која прва долази у контакт са дјететом како би оно било адекватно збринуто.

Др Ивановић рекла је да разумије колика је одговорност васпитача који свакодневно брину о великом броју дјеце и додала да је најважније остати смирен како би се правилно одреаговало у случају да се нађу у ситуацији да пруже прву помоћ дјетету.

Др Ивановић и др Пејић одговарали су на питања присутних васпитача, приликом чега су их упутили о томе које лијекове и медицинска средстава је потребно имати како би се пружила прва помоћ дјетету и на који начин најбрже могу да ступе у контакт са надлежним установама и центрима.

„С обзиром на то да смо млад колектив, односно да су запослени углавном млади васпитачи, у сарадњи са руководством Болнице „Србија“ дошли смо на идеју да организујемо предавање о теми пружања прве помоћи дјеци предшколског узраста“, навела је Тамара Ракановић, в.д. директора ПУ дјечији вртић „Патријарх Павле“ Источно Ново Сарајево.

Она је нагласила да се искрено нада да ово знање неће имати прилику примјењивати у пракси, али у случају да се нешто деси дјетету за вријеме боравка у предшколској установи неопходно је да запослени знају како правилно реаговати до доласка екипе Хитне помоћи или родитеља.

„Јако је важно у тако стресној ситуацији остати прибран и правилно одреаговати. Драго ми је да су предавању присуствовале и колеге из других предшколских установа са подручја општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, који су препознали важност једног оваквог предавања“, рекла је Ракановићева.

Она је поручила да посебну посебну захвалност дугују руководству Болнице „Србија“ предвођеним директором Небојшом Шешлијом, који су њихову идеју реализовали у веома кратком року.

ИЗВОРЈЗУ Болница ''Србија''
Претходни текстНачелник Југовић писао команди ЕУФОР-а
Сљедећи текстНуждић: Народна скупштина да усвоји извјештај Независне међународне комисије о Сребреници