Насловна Најновије Од данас на рецепт доступне нове терапије

Од данас на рецепт доступне нове терапије

262
0

Осигураним лицима Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске, од данас ће у апотекама на рецепт бити доступне нове терапије за хипертензију, хроничну опструктивну болест плућа, улцерозни колитис и хемофилију, а уводе се и двије нове фармацеутске услуге.

Из ФЗО је саопштено да су на А листу лијекова који се издају на рецепт, уврштени „аклидинијум бромид“, „формотерол“ прашак за инхалирање који користе обољели од хроничне опструктивне болести плућа и лијек „месалазин“, ректална суспензија, који се примјењује код акутних фаза улцерозног колитиса.

– Ријеч је о ефикасним терапијама захваљујући којима се смањује потреба за хоспитализацијама пацијената – наводи се у саопштењу.

Такође, на А листу су уврштени и рекомбиновани фактори коагулације /“мороктоког алфа“ и „симоктоког алфа“/ које користе оболјели од хемофилије.

На Б листу уврштен је лијек „зофеноприл“ за хипертензију, који доприноси бољој контроли пацијената, што дугорочно резултује смањењем развоја компликација. Овај лијек, додаје се, пружа додатну заштиту срца и крвних судова.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстПале: У пожару страдале двије особе
Сљедећи текстПале: У пожару изгорјели мајка и дијете