Насловна Најновије Од фебруара тестна фаза нове фискализације – повећање прихода и смањење сиве...

Од фебруара тестна фаза нове фискализације – повећање прихода и смањење сиве економије

197
0

Тестна фаза нове фискализације требало би да почне у фебруару. За привреднике неће значити нови трошак. Нове касе купује Влада Републике Српске. Очекује се повећање прихода и смањење обима сиве економије.

Једна каса за инспекторе, друга за газду; нестанак струје или интернета због којег касни дневни извјештај; касе које рачун откуцавају у еврима. Ово су неки од пореских прекршаја уочених као слабе тачке постојећег система фискализације и дио разлога за увођење новог. Постојећи je успостављен је 2008. године. Након 15-ак година стручњаци га описују једном ријечју – застарио.

– Дигитализација у свим сферама друштвеног живота, пословног живота, тако и у сфери рада пореских управа, сасвим на мјесту и мислим да ће донијети одређене бенефите – наводи Саша Грабовац из Удружења економиста SWOT.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић истиче да без обзира да ли би по садашњем закону требало да имају фискалну касу или не, сви ће бити фискализовани.

Нови систем фискализације поздрављају и привредници. Посебно јер, када већ намеће набавку нових уређаја, Влада сноси и њихов трошак. Процјењује се да ће рачун износити око 13 милиона марака. Највише примједби током израде Закона о фискализацији имали су на то што у самом закону није тачно дефинисано ко су то „сви“ који улазе у систем.

– По први пут биће прописана законска обавеза да и промет добара на велико улази у систем фискализације. Примједбе су и на то да законом није деифинсано ко ће бити ослобођен фискализације, већ да ће то бити одређено наредним подзаконским актима у наредном периоду – истиче потпарол Привредне коморе Републике Српске Дејан Рауш.

Који су то „сви“ још није потпуно јасно, јер подзаконски акти још нису донесени. До сада су управо велепрометници били ослобођени ове обавезе. Уз њих, ни занатлије нису морале да посједују фискалну касу.

– Тај промет се региструје путем, све се плаћа жирално. Малопродаја је оно што је критичнп кад аје ријеч о приказивању стварног промета. Мислим да је сувишно да се фискализују баш сви – наводи Грабовац.

Како истиче Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске тестна фаза почиње у фебруару, те да се нада да ће до маја тај систем бити примјењен у пракси.

А подразумијеваће да ће Пореска управа за откуцан рачун знати у реалном времену и моћи да га прегледа без изласка на терен. Да је систем постао превише порозан показују у подаци Пореске управе. У прва три квартала обавили су готово 3.000 контрола и издали више од 1.200 прекршајних налога вриједних пет милиона марака.

Наведено техничко рјешење значајно ће утицати на повећање дисциплине издавања фискалних рачуна и спријечиће евентуалне злоупотребе.

За оператера новог фискалног система недавно је изабран конзорцијум фирми „Сириус 2010“, „Аеро Центар Крила“ и „Микроелектроника“. Ове фирме ће бити задужене за сервис и подршку фискалним обвезницима, по цијени коју ће, уз сагласност Министарства финансија, сами одређивати.

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Пулс града“ 01.01.2024. (ВИДЕО)
Сљедећи текстНовогодишња честитка начелника Ђуревића