Насловна Вијести Од 1. новембра у Србији систем “Амбер Алерт” за помоћ у тражењу...

Од 1. новембра у Србији систем “Амбер Алерт” за помоћ у тражењу нестале дјеце

252
0
Оснивач Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић рекао је данас да ће од 1. новембра бити успостављен систем “Амбер Алерт” који ће се у Србији звати “Пронађи ме”, а медији ће, уз налог полиције, бити у обавези да прекину емитовање програма и објаве информацију о нестанку дјетета.

 

Јурић је рекао да ће обавеза медија бити да у првих осам часова на сваких 30 минута

прекину емитовање програма и објављују форматирани постер на којем ће се налазити фотографија несталог дјетета и његови подаци.

“Исту информацију ћете добити и путем смс поруке, а биће обавештени и сви који су на аутобуским и железничким станицама, то јест све аутобуске и железничке станице које имају техничке могућности за то, објавиће исту информацију. У првој фази се укључује и аеродром жНикола Теслаж, који ће уместо реда летења, објављивати информацију о несталом малолетном лицу”, рекао је Јурић за Тањуг.

Он је додао да се у раду полиције, када је ријеч о потрази за дјететом, ништа неће мијењати, а једина новина је то што ће са новим системом “Пронађи ме” у потрагу бити укључена и шира заједница.

 

Јурић је нагласио да ће систем “Пронађи ме” бити покретан искључиво онда када је јако потребно и када је дијете у животној опасности.

Према његовим ријечима, у другој фази, одмах након успостављања система, биће укључени и други чиниоци попут нафтних компанија, бензинских пумпи, банки, тржних центара, маркетиншких агенција које у свом посједу имају електронске билборде.

Јурић је истакао да је овај систем превентиван у многим земљама, прије свега у САД, гдје се у многим случајевима десило да су отмичари, када су видјели да је систем покренут, пуштали дјецу на слободу, знајући да је пажња свих грађана усмјерена ка том дјетету.

“Мислим да као држава имамо капацитет. МУП предано ради да се успостави систем који ће бити један од најбољих у Европи”, рекао је Јурић и додао да су начелници полицијских управа, који ће и покретати систем, увелико на обукама, да би спремно дочекали 1. новембар и да могу одмах да одреагују на прави начин.

Јурић је напоменуо да је важно да грађани не достављају полицији лажне информације и не отежавају њен рад у тим тешким моментима. Он је објаснио да ће и полиција, али и невладин сектор радити на едукацији грађана о томе шта је заправо битно дати као информацију полицији како се не би угрозила сама потрага.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстСвечано отворена манифестација „Српски дани“ у Будимпешти; Додик: Његовати културу и чувати идентитет
Сљедећи текстВелика Британија шаље 200 војника на Косово и Метохију