Насловна Најновије Од 7. до 12. фебруара обиљежавање 40 година од Олимпијских игара

Од 7. до 12. фебруара обиљежавање 40 година од Олимпијских игара

163
0

Олимпијски центар „Јахорина“ организоваће од 7. до 12. фебруара богат културни, образовни и спортски програм поводом обиљежавања 40 година од Зимских олимпијских игара у Сарајеву.

У сриједу, 7. фебруара, биће отворена самостална изложба Александре Кокотовић у Умјетничкој галерији у Сарајеву, саопштено је из Олимпијског центра.

Дан касније од 11.00 до 12.00 часова планирано је отварање олимпијске изложбе у полазу гондоле „Пољице“ коју чине уникатни реквизити, скијашка одијела из времена олимпијаде, аутентична бакља, најстарија мапа Јахорине и многи други антиквитети.

Из Олимпијског центра наводе да улазнице за ово путовање кроз вријеме кошта симболичних пет КМ, а сваки посјетилац добија прикладан поклон у духу олимпијаде.

Након отварања изложбе планирана посјета олимпијаца из Сарајевско-романијске регије, а од 16.15 часова парада ратрака Пољице са „Вучком“, те демо спуст ски-школе са бакљама на стази „Пољице“.

У петак, 9. фебруара, „Вучко“ ће се дружити са скијашима и бордерима на стази и дијелити поклоне од 10.00 до 12.00 часова, послије чега ће бити одржана тематска дневна журка код Олимијског бара, гдје је дрес код одјећа 80-их и биће служено познато пиће из тог времена „јахоринац“.

У суботу, 10. фебруара, у 13.00 часова биће одржана хуманитарна трка, а новац од котизације иде за помоћ у лијечењу Магдалене Влашки из Источног Сарајева. Пријаве су отворене путем сајта Олимпијског центра „Јахорина“.

Послије тога биће одржан парти у Олимп бару на врху планине, а за добру атмосферу биће задужена пјевачица Милица Тодоровић, навели су из Олимпијског центра „Јахорина“.

На платоу „Пољице“ у недјељу, 11. фебруара за малишане планиране су разне активности које обухватају „фејс пејтинг“ од 10.00 до 13.00 часова и од 12.00 до 14.00 часова дјечију олимпијаду и симболичне награде.

У понедјељак, 12. фебруара, биће одржана трка „ДипломатСки“ у организацији са амбасадом Словеније у БиХ.

„Овим посебним догађајима Олимпијски центар `Јахорина` не само да слави прошлост, већ и оснажује заједницу путем културе и хуманости“, наводи се у саопштењу.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић рекао је да Јахорина ове зиме прославља свој велики јубилеј, 40 година његовања спортског духа, разумијевања и толеранције.

„Те 1984. године, Југославија је била центар спортског живота, а Јахорина је заузела своје место на пиједесталу дешавања. Најзвучнија имена женског скијашког спорта одмерила су снаге на овој планини безвременске лепоте. Година Олимпијаде је донела просперитет на ове просторе, а Јахорину учинила историјски бесмртном“, истакао је Љевнаић.

Он је додао да је данас, 40 година касније, Јахорина потпуно модерно и опремљено скијалиште, које посјећују туристи из свих дијелова свијета, мјесто спајања, јединства и слоге, а због своје импозантне историје, она је прије свега планина свих народа некадашње заједничке земље.

„Наш мото је да будућност може бити добра, само онда када знамо и прошлост. Богатим програмом за обиљежавање јубилеја, желимо послати поруку заједништва, толеранције и љубави. Циљ нам је да сетимо свега што је било, наставимо традицију и покушамо довести на Јахорину нова велика такмичења“, поручио је Љевнаић.

Љевнаић је навео да је његова жеља да све државе некадашње СФРЈ, као и Бугарска и Румунија, заједно конкуришу за организацију Зимских олимпијских игара.

Према његовим ријечима, идеја произлази из дубоког увјерења да заједничка организација Зимских олимпијских игара, можда више од било чега другог, може промовисати помирење, просперитет, сарадњу и развој региона, с циљем да сви заједно стварају незаборавне Зимске игре, покажу свијету да су способни заједнички радити на великим пројектима, те градиии бољу будућност за све на овим просторима.

„Ова иницијатива донела би знатне инвестиције у скијашку инфраструктуру, промовисала развој туризма и спорта, те унапредила имиџ ових регија на глобалном нивоу. Створили бисмо нове могућности за економски раст, нова радна места и промоцију здравог начина живота што води до стварања здравијег и модернијег региона“, нагласио је Љевнаић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВаздух нездрав у Сарајеву и Зеници
Сљедећи текстСветосавско такмичење окупило око 50 младих математичара