Насловна Најновије Опозиција тражи посебну сједницу НСРС; Стевандић: Ускоро одговор и правно образложење

Опозиција тражи посебну сједницу НСРС; Стевандић: Ускоро одговор и правно образложење

199
0

У дану када се сјећамо народног трибуна и борца за слободу Петра Кочића, од велике важности је да Република Српска покаже јединство и буде спремна на евентуалне покушаје Крстијана Шмита да наметне законе о имовини БиХ, рекао је предсједник Милорад Додик коментаришући захтјев опозицоних партија за сазивање посебне сједнице Народне скупштине због, наводно, непоштовања закључака у вези са усвајањем Закона о Уставном суду и одласка страних судија.

Предсједник Скупштине Ненад Стевандић поновио је да ће им сутра одговорити.

У случају да не прихвате њихов захтјев СДС,ПДП и Листа за правду најављују за петак сједницу посланика у некој од сала Народне скупштине.

Очување имовине Републике Српске и адекватан одговор на могуће наметање закона од Кристијана Шмита кључне су теме, а не захтјеви опозицоних странака које су сада схватиле да се политички живот одвија у Народној скупштини па траже одржавање посебне сједнице, поручио је предсједник Српске.

– У Српској једино што је данас важно је обиљежити дјело Кочића, како се у животу понашао у борби за слободу. Ту слободу бранимо данас непризнавањем странца, ово је све припрема да би он једне ноћи, петком на вече наметнуо закон и отео имовину. Шта ће онда ови рећи, хоће ли онда тражити ванредну сједницу? Јединстгво нам је потребно да не прихватамо тај закон – рекао је Додик.

Незадовољство српске опозиције прокључало је када су у ПД ПС БиХ усвојена три, а на Савјету министара два тзв. европска закона, а међу њима нема закона који регулише одлазак страних судија из Уставног суда. Од предсједника Народне скупштине траже сазивање посебне сједнице да се утврди да ли су прекршени раније усвојени закључци.

– Уколико у року од седам дана не дође до позитивног одговора да се у Колегијуму Народне скупштине Српске донесе одлука о одржавању сједнице на ове теме кршење закључака Народне скупштине, у сљедећи петак ћжемо одржати и позвати све посланике да одржимо заједнички састанак у некој од сала скупштине, гдје ћемо ове теме ставити на дневни ред – додао је предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Стевандић је истакао да они немају никакав проблем са опозицијом.

– Ма немамо ми никакав проблем с опозицијом, они ће сутра добити правно образложење на њихов захтјев. Нису тражили сједницу Коелгијума гдје су свјесно избјегли да расправљамо о томе него су правили медијску припрему за будуће сукобе и ширење наших свађа што је непотребно. Све оно што су навели није тачно – истакао је Стевандић.

Опозиционе странке оптужују СНСД и партнере да су због министарских фотеља одустали од одласка страних судија, иако су српски министри објелоданили и Радној групи за правосуђе упутили приједлоге закона о престанку мандата страних судија и закона о Уставном суду БиХ. Министри Тројке којима и није баш мило, признали су да мора бити ријешен статус страних судија што је услов из 14 приоритета.

– Галама и оптужбе без аргументације кратког су даха и то је оно што остаци опозиције у Републици Српској треба тек да схвате. Сасвим је сигурно да ми, који смо представници Републике Српске у Сарајеву, нећемо одступити од ставова наших институција – истакао је предсједавајући Дома народа ПС БиХ Никола Шпирић.

И тек усвојени Нацрт закона о организацији тржишта вина у БиХ предмет је политичког препуцавања. Опозиција тврди да се Српска одрекла надлежности у корист БиХ, у Министартву спољне трговине и економских односа које је припремило закон, одбацују оптужбе. И даље је на снази Закон о винарству и вину Републике Српске.

– Као примарни разлог за усвајање овог закона истичемо потребу да се омогући наставак извоза домаћих вина на тржиште ЕУ и након новембра 2024. године, када истиче рок који је Европска комисија дала БиХ за усклађивање законодавства у области винарства и виноградарства са ЕУ стандардима – рекао је помоћник у Министарству спољне трговине и економских однодса у Савјету министара БиХ Слободан Цвијановић.

Тзв. вински као и Нацрт закона о странцима сутра је на сједници Представничког дома, ако буде изгласан заједно са три раније усвојена закона иде на сједницу Дома народа заказану за сриједу.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстПионирке Игмана освојиле друго мјесто на Кенгур купу
Сљедећи текстКолико радника ће недостајати у Српској у наредних неколико година?