Насловна Најновије Опозиција тражи смјену предсједника Скупштине; Мандић: Оштре полемике оставимо иза себе (ВИДЕО)

Опозиција тражи смјену предсједника Скупштине; Мандић: Оштре полемике оставимо иза себе (ВИДЕО)

110
0

Посланици Скупштине Црне Горе расправљају данас на сједници о иницијативи за разрјешење предсједника парламента Андрије Мандића. Посланик ПЕС-а Василије Чарапић повукао је приједлог да се тачка о смјени Мандића скине са дневног реда.

Мандић је на сједници поручио да је „такав какав је и не би се мијењао ни са ким“.

– Први сам међу једнакима у овом парламенту, гдје смо направили велике циљеве. Желио бих да оштре полемике оставимо иза себе – поручио је он.

Према његовим ријечима, европски парламентарци итекако вреднују рад Скупштине.

– Никога нисам украо, никога нисам повриједио, у лице сваког могу погледати. Ја нисам материјалан тип. А опасна политичка структура покушава да контролише појединце – додао је Мандић.

Подсјетимо, Иницијативу за разрјешење Мандића поднијела је Демократска партија социјалиста, уз образложење да он није достојан да обавља ту функцију, али је Покрет Европа сад (ПЕС) затражио да се та тачка скине са дневног реда сједнице.

Посланик ПЕС-а Василије Чарапић казао је да је поднио приједлог да се са дневног реда скине тачка о разрјешењу Мандића јер није усаглашена на нивоу опозиције, али је након тога повукао иницијативу надајући се расправи без тензија и запаљиве реторике.

– Ми смо свјесни тога да нема довољно гласова за ову иницијативу. Ја сам навео и да сачувамо друштвену стабилност, да немамо тензије и запаљиву реторику. До догађаја на Цетињу био је договор да се расправља о свим иницијативама опозиције, међутим, након Цетиња смо се запитали и рекли да ли ћемо стално да провлачимо овакве теме кроз Скупштину и дижемо тензије – казао је он.

Мандић је рекао да нема ни пред ким да бјежи, нити да се црвени.

Што се мене тиче, ја сам увијек за расправу. Не бјежим ни од какве тачке дневног реда, али разумијем право најјачег клуба који не жели да се расправља о тачкама које нас удаљавају од основног циља ове већине. Што се мене тиче ово може да буде прва тачка – навео је Мандић.

Чарапић је казао да ипак повлачи приједлог да се са дневног реда скине иницијатива о разрјешењу Мандића.

– Искористио сам своје право, али кад сам видио реакције и неиздрж да се о овоме расправља, ко сам ја да спречавам дискусију, али само желим да она буде рационална – казао је он.

Посланик ДПС-а Андрија Николић казао је да је Чарапић полемисао са нечим са чим се не полемише, јер да зна шта ради не би кориговао опозицију у иницијативама.

– Фрапантно је да показујете овај ново незнања о Пословнику. Фрапантно је и излагање господина Чарапића јер се овдје предлажу иницијативе којима се зауставља и гуши опозициона ријеч у парламенту. Немојте да нас учите демократији – казао је он, на шта је Мандић рекао да је Чарапић урадио све у складу са Пословником.

На дневном реду ће, осим приједлога за разрјешење Мандића, бити и приједлози закона о измјенама Закона о високом образовању, о допунама Закона о бирачком списку и о међународној развојној сарадњи и међународној хуманитарној помоћи.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОЦ „Јахорина“: Нове снијежне падавине; Савршени услови за мартовско скијање
Сљедећи текстДодик: Сваки дан говорити о страдању српске дјеце у Српском Сарајеву