Насловна Најновије Оптужница противуставна, подршка институцијама Српске

Оптужница противуставна, подршка институцијама Српске

242
0

Оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића уперена је против кључних одредаба устава БиХ и Републике Српске, на којима се темељи дејтонска позиција Српске, саопштено је из Удружења „Романија“ Београд.

Удружење „Романија“ осуђује подизање оптужнице и подржава све институције Републике Српске које се боре за уставно-правну позицију Српске у оквирима дејтонске БиХ. Чврсто подржавамо политичко дјеловање институција усмјерено на очување Српске и њене уставне позиције у оквирима дејтонске БиХ“, поручили су у саопштењу достављеном Срни.

Чланови Удружења „Романија“ подржали су политичко јединство српског народа и његових политичких представника у одбрани Републике Српске.

У саопштењу је наглашено да Кристијан Шмит, који узурпира функцију високог представника без легалитета, са нескривеном неоколонијалном и империјалном свијешћу, а скривајући се иза еуфемистичких формулација о поштовању права и закона, настоји да се представи као апсолутни господар и владар у БиХ, те је низом својих одлука и манипулацијама Уставним судом БиХ угрозио права Републике Српске и српског народа.

„Наметањем одлука и доношењем закона без икаквог правног и законског основа Шмит покушава да кроз сурове облике пријетњи, уцјена и судских прогона, застраши и онемогући представнике Срба у Републици Српској и БиХ да остварују своје уставне и законске надлежности у складу са Уставом и законом БиХ и Републике Српске, у интересу српског народа и да дерогира уставне надлежности Српске, прије свега њене Народне скупштине као највишег законодавног тијела“, оцијењено је у саопштењу.

Из Удружења наводе да се оптужницом предсједник Републике Српске терети за објављивање Указа о проглашењу Закона о непримјењивости одлука Уставног суда БиХ и необјављивања одлука високог представника, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, чиме се индиректно одузима законодавно право парламенту Српске, односно одузима право српском народу да путем својих демократски изабраних поредставника остварује своја права.

Они су апеловали на све политичке субјекте у БиХ, прије свега представнике власти из реда сва три народа, да на бази консензуса и дејтонског уређења БиХ преузму више непосредне одговорности за самостално доношење одлука без призивања спољних фактора, прије свих такозваног високог представника, те да као медијатори посредују у доношењу важних политичких одлука у БиХ.

„Само слово Дејтона може учинити БиХ стабилном, а дух Дејтона, као и сваки зли дух – обично изазива нестабилност и сукобе“, закључили су из Управног одбора Удружења „Романија“.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРукометаши Славије започели припреме
Сљедећи текстНа Иваници дуге колоне возила у оба смјера