Насловна Најновије Општина Соколац је обновила рад Привредног савјета

Општина Соколац је обновила рад Привредног савјета

54
0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица предсједник је Привредног савјета општине Соколац који је након периода неактивности обновио свој рад. Чланови Савјета могу бити сви друштвено одговорни привредници са подручја општине Соколац као и они који послују на територији Сокоца и заинтересовани су за развој и напредак локалне заједнице. Тренутно га чини 15 чланова и представља савјетодавно тијело које има за циљ да буде формалан и организован оквир за јавно-приватни дијалог.

У уводном излагању начелник је присутнима и јавности представио пројекте на којима Општина активно ради, истичући инфраструктурне пројекте и пројекте који се односе на развој туризма, зелене привреде и пољопривреде.

„Општина Соколац и ја лично улажемо велике напоре да формирамо Слободну пословну зону Соколац. На том путу бројни су изазови и обавезе на које морамо да одговоримо. Оснивање овог савјета како би кроз сарадњу са Привредном комором Републике Српске добили сертификат за Повољно пословно окружење у Југоисточној Европи (BFC) те се тиме додатно отворили привредницима из Европе и свијета, али и олакшали нашим компанијама да извозе и послују са свијетом, представља корак ближе нашем циљу. Ми смо први у Републици Српској и међу првима у БиХ препознали значај и улогу зелене енергије, енергије из обновљивих извора и отуда Соколац већ сада има велики број мини соларних електрана, а ускоро креће и изградња велике соларне елентране Соколац 100 MW.

Такође од круцијалне важности је да сачувамо царину у Сокоцу, јер постоје покушаји да се премјести у Источно Ново Сарајево. Просторним планом Републике Српске царина је предвиђена у Сокоцу и ми захтијевамо да се то поштује. Соколачки привредници су у великом броју извозно орјентисани те је потреба за царином више него јасна. Наши планови и активности на формирању Слободне пословне зоне уско су повезани са садашњом царином и оснивањем заједничког предузећа са Владом Републике Српске.“ – нагласио је Бјелица.

Привредни савјет дјелује организовањем тематских сједница којима претходе припремне активности, а кроз које се добија детаљан преглед стања у одређеној области те се дефинишу приједлози и иницијативе за побољшање и унапређење пословања.

Дата је пуна подршка останку царине у Сокоцу и формирању Слободне пословне зоне на простору некадашње Нове Романије.

Овом приликом упућен је позив да се формирају струковна удружења, од угоститеља, преко пекара, до дрвопрерађивача и осталих, како би преко њих били дио Привредног савјета општине Соколац, онако како је су то урадили произвођачи млијека, јер то омогућава квалитетну заступљеност привреде у овом Савјету и у интеракцији са вишим нивоима власти и међународним организацијама.

ИЗВОРРтвис
Претходни текстФила: Раздружење БиХ могуће по Дејтонском споразуму
Сљедећи текстУниверзитет у Источном Сарајеву прославио крсну славу Светог Ћирила и Методија (Видео)