Насловна Најновије Општина Фоча ће помоћи радницама текстилног предузећа “Мраз“

Општина Фоча ће помоћи радницама текстилног предузећа “Мраз“

135
0

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, рекао је да ће општина учинити све што је у њеној надлежности да помогне текстилним радницама које су недавно остале без посла у предузећу „Мраз“.

Тридесет радница фочанског погона „Мраза“, које су прошле седмице проглашене технолошким вишком, упознале су Вукадиновића о околностима прекида радног односа.

Оне су пренијеле начелнику да им фирма, чије је сједиште на Палама, на крају фебруара није продужила уговор на одређено, уз образложење послодавца, како су навеле, да је дошло до смањења потражње на иностраном тржишту.

Раднице су указале и да је њих пет оптерећено кредитима, те да су међу њима двије самохране мајке, као и једна мајка са четворо дјеце чији је супруг незапослен.

Вукадиновић рекао је да је ово велики удар за 30 фочанских породица, које су у веома тешкој ситуацији, те најавио да ће општина учинити све да помогне отпуштеним радницама.

„Обратићемо се свим надлежним институцијама, прије свега, Влади Српске да видимо у ком дијелу може помоћи, као и послодавцу, који је отпустио раднике, да видимо зашто је тако поступио и шта општина може да предузме да би их на неки начин пробао вратити на посао“, рекао је начелник.

Вукадиновић је додао да ће разговарати и са другим произвођачима текстила, те да ће за десет до 15 дана имати нови састанак са отпуштеним радницима.

„Не желим ништа да обећавам, јер није све у рукама општине, али оно што је у надлежности општине, што се тиче инспекцијских служби и правне помоћи овим људима који су у веома тешкој ситуацији, апсолутно стојимо на располагању и учинићемо све да заштитимо њихова права“, рекао је Вукадиновић.

About Img

 

Власник предузећа „Мраз“ Младен Ковачевић рекао је Срни да су због неповољних кретања на глобалном тржишту, те усљед посљедње одлуке Владе Српске да повећа минималну плату на 900 КМ били принуђени да повуку радикалне потезе и да знатно смање производне капацитете.

Он је додао да су њихови инострани партнери, због повећања трошкова и неповољних кретања на европском тржишту, смањили или у потпуности отказали најављене наруџбе.

„Оваква одлука јесте радикална, али и једино рационална да би се одржао оптимум у производњи“, рекао је Ковачевић и додао да се одлука о технолошком вишку не може повезивати са уговором који су имали са општином и „Каритасом“.

Mraz Pale: Od male krojačke radnje, do saradnje sa Greiffom i Benettonom - Akta.ba

Општина је у фебруару 2021. године склопила уговор са организацијом „Каритас“ и фирмом „Мраз“ о стручном оспособљавању 30 радника, којим се ово предузеће обавезало да ће их запослити на период од најмање 36 мјесеци.

Фирма је до тада у Фочи запошљавала 60 радника, а тим уговором број запослених повећан је на 90.

Општина је уложила 25.000 КМ за плаћање шест кирија и за санацију производне хале, а „Каритас“ 80.000 КМ за трошкове обуке и набавке опреме. Предузеће је тада инвестирало 170.000 КМ.

ИЗВОРсрна, фото илустрација општина Фоча, Mraz d.o.o.
Претходни текстВечерас у Сарајеву изложба слика са “Арт симпозијума Јахорина“
Сљедећи текстНијемац примио 217 вакцина против Ковида 19