Насловна Најновије Отворена изложба “Демофест” плаката

Отворена изложба “Демофест” плаката

161
0

Изложба плаката пристиглих на конкурсу за награду “Горан В. Јанковић” на тему “Демофест-а” отворена је у сриједу, 19. јула у Дому омладине Бањалука.

Поред изложбе која је отворена за све заинтересоване током три дана трајања фестивала “Демофест”, од 20. до 22. јула, додијељене су и престижне награде за најбоље плакате.

Прва награда у износу од 2.000 КМ додијељена је Ани Јовановић из Бањалуке, другу награду у износу од 1.000 КМ однио је Матео Оснек из Сарајева, док је трећа награда у износу од 500 КМ припала Марину Токићу и Јани Питало из Сплита. Специјални помен отишао је у руке Алекси Доведену из Бањалуке.

На расписаном регионалном конкурсу за дизајн плаката, пристигло је укупно 237 радова од 137 аутора и ауторки. Стручни жири у саставу проф. мр. Бојан Хаџихалиловић (Академија ликовних умјетности Сарајево, одсјек графички дизајн), проф. др Младен Миљановић (Академија умјетности – УНИБЛ, смјер интермедијалне умјетности), ма. доцент Владимир Клепић (Академија умјетности – УНИБЛ, смјер графички дизајн), као и креативни директори “Аqуариус-а” Дејан Шијук и Александар Живанић је имао сложен задатак да изабере 31 рад који ће бити представљен на изложби, као и на билбордима широм Босне и Херцеговине.

Овогодишње такмичење било је отворено за све младе креативце, млађе од 35 година, како би кроз овај позив и изложбу били регионално препознати, али и валоризовани као аутори.

Предсједник жирија Младен Миљановић рекао је да су се најбољи радови издвојили визуелном оригиналношћу, композицијском комплексношћу, те присутним декоративно илустративним елементима.

“Основним принципима којима се водио стручни жири, а који су на крају довели до избора најбољих су били да је предложено рјешење у складу са духом, имиџом и идејом слободе изражавања Демофеста. Три награђена рјешења су на оригиналан начин интерпетирала суштину фестивала”, рекао је Миљановић.

 

ИЗВОРртвис
Претходни текстСутра почиње 11. Илиндан спорт фест
Сљедећи текстДан сјећања на страдале и прогнане у „Олуји“ биће обиљежен 4. августа у Приједору