Насловна Магазин Култура Отворена изложба слика милићких умјетника

Отворена изложба слика милићких умјетника

199
0

У оквиру манифестације „Јулско-августовски дани културе и спорта“, у Милићима је отворена изложба слика на којој су радове представили локални умјетници Невена Сушић, Младен Секулић, Александар Васиљевић и Дарко Јурошевић.

Деветнаестогодишња Невена Сушић црта портрете различитих формата графитном оловком, а инспирација су јој људи из окружења.

„Ово ми је прва озбиљнија изложба на којој сам представила девет портрета. Раније сам имала школску изложбу. Наставићу да цртам јер има много ствари које ме инспиришу“, рекла је Сушићева новинарима.

Професор ликовне културе, вајар и сликар Дарко Јурошевић представио је на изложби слику „У огледалу“ коју су љубитељи сликарства имали прилику да погледају на изложби у Бањалуци.

„Слика говори о унутрашњем стању човјека или друштва које је умјетник проживио и рефектовао га на слику, због чега и носи тај назив“, рекао је Јурошевић.

Умјетник Младен Секулић, који је свој хендикеп преточио у снагу и који црта устима, представио се први пут милићкој публици са пет цртежа.

„Задовољство ми је што сам дио овог пројекта и што свом граду могу да представим оно што сам годинама радио у тишини и самоћи“, рекао је Секулић.

Он је додао да је члан Међународног удружења сликара који сликају устима или ногама, те да је, међу 90 држава чланица, једини представник Републике Српске, што је посебна част.

Секулић каже да је пресрећан што је његова слика недавно поклоњена руском амбасадору у БиХ Игору Калабухову, јер то је знак да се наши умјетници својим дјелима приказују у свијету.

Самоуки сликар Александар Васиљевић његује технику поентилизам – правац у сликарству у коме се боје наносе кратким потезима-тачкама на подлогу и која, како каже, захтијева много концентрације, труда и рада, а посебно љубави.

„Сликарством се бавим десетак година, ово ми је трећа изложба. Раније сам излагао на ликовним колонијама `Боксит и боје` у Милићима, `Бирач` у Шековићима и на Палићу. Тренутно припремам циклус цртежа чија је тема вирус корона“, рекао је Васиљевић и захвалио општини за подршку у реализацији изложбе.

Начелник Милића Марко Савић изјавио је да је ова изложба догађај који у пуном смислу носи префикс културни.

„Посебно ми је драго што су своја дјела приказали наши млади умјетници јер то значи да имамо будућност, а то је и прилика да се представе својим суграђанима“, рекао је Савић.

Изложбу, која је отворена синоћ у холу милићког Средњошколског центра „Милутин Миланковић“, љубитељи ликовне умјетности моћи ће да посјете до 5. септембра.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКоловози мјестимично влажни
Сљедећи текстОдборници Скупштине града у понедјељак о ребалансу и полугодишњем извршењу буџета