Насловна Вијести Република Српска Оцу казна 5.000 КМ због „чашћења“ медицинара

Оцу казна 5.000 КМ због „чашћења“ медицинара

1958
0
Данијел Весић из Требиња, отац бебе која је након порода испала на под медицинском особљу Универзитетске болнице у Фочи, признао је да је љекару и медицинској сестри дао 500 КМ мита за пород супруге царским резом, те пристао да му суд изрекне новчану казну од 5.000 КМ.

 

Он је са Републичким тужилаштвом закључио споразум о признању кривице у којем је наведена казна за кривично дјело давање мита. 

Судско вијеће бањалучког Окружног суда, којим је предсједавао судија Синиша Марковић, прихватило је споразум и изрицање пресуде Весићу заказано је за 8. новембар.

Кривицу желе да признају и специјалиста гинекологије и акушерства др Владимир Чанчар и медицинска сестра акушерка Гордана Соколовић који су од Весића узели новац  како би му супругу породили царским резом. 

Њихов адвокат Сенка Ножица казала је пред судским вијећем да су у току преговори око њиховог признања кривице. Након тога поступак против њих двоје је раздвојен и биће настављен крајем новембра. Весић се споразумом обавезао да свједочи против Чанчара и  Соколовићеве.

Тужилац Горан Гламочанин рекао је да су приликом закључења споразума са Весићем, у обзир узели да је он од почетка признао кривицу,  као и његово коректно владање и чињеницу да је отац малољетног дјетета. Он се на суду бранио сам.

Према оптужници Весић је доктору Чанчару дао мито од 400 КМ, а сестри Соколовић 100 КМ због чега је оптужен за примање мита. 

Љекара и медицинску сестру тужилаштво терети за примање мита, односно да су узели новац како би предузели радње везане за медицински третман Весићеве супруге Јоване током пријема у болницу, порођаја и постпорођајног опоравка, а које су, у складу са својим овлашћењима, морали извршити. 

 

Како се наводи у оптужници они су новац узели 18. августа 2022. године и Весић је тада др Чанчару у његовој канцеларији дао 400 КМ те је рекао да жели да почасти и медицинску сестру Соколовић којој је дао 100 КМ. Јована Весић се породила дан касније 19. августа и родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском  особљу. 

Новорођенче је тада задобило повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Одмах јој је указана помоћ, али се њено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана и стабилизована те јој се стање поправило. 

Иначе, умјесто Соколовић на порођају Јоване Весић је била друга медицинска сестра, Биљана Кулић. 

У случају пада бебе води се одвојена истрага, коју спроводи Окружно јавно тужилаштво у Требињу. Њоме су обухваћени такође Владимир Чанчар, затим педијатар др Владимир Турунташ, те бабица Биљана Кулић због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи. 

Испитано је више свједока, рађена су вјештачења, као и реконструкција догађаја у операционој сали УБ Фоча. Како сазнајемо истрага је у завршној фази и ускоро се очекује оптужница.

Хтјели да врате новац

У оптужници против др Владимира Чанчара и медицинске сестре Гордане Соколовић наводи се да су обоје покушали да врате новац који су узели од Данијела Весића.

– Док је неколико чланова породице било у посјети код Јоване, у болничку собу је дошао др Чанчар. Оцу је рекао „мени паре не значе ништа“, а онда је извадио 400 КМ и пред више чланова породице их поцијепао и бацио на кревет на којем је Јована лежала. Данијел му је рекао да му „не узнемирава жену“ и да узме новац. Чанчар је то и учинио и изашао из собе – наводи се, између осталог, у оптужници.

Новац је покушала да врати и Соколовић, о чему постоји и видео снимак који су чланови породице Весић забиљежили мобилним телефоном.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстПозив држављанима Србије са пребивалиштем у Српској да се пријаве за гласање
Сљедећи текстАкцијом даривања крви почели „Дани болнице “Србија” у Источном Сарајеву (Видео)