Насловна Најновије Оштра реаговања на изјаву Мехмедовића: Српски народ има право на своје одлуке

Оштра реаговања на изјаву Мехмедовића: Српски народ има право на своје одлуке

220
0

Изјава посланика СДА у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића да су протести који су одржани за одбрану институција Српске пријетња по безбједност, изазвала је оштра реаговања у Српској.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ није држава, него заједница два ентитета и три конститутивна народа који имају право на своје одлуке, те нагласио да то право српском народу нико не може и неће одузети.

Додик је подсјетио да је Мехмедовић учесник рата који је на ивици да одговара за своје злочине.

– Они су пријетња по БиХ и све што су чинили посљедњих година чинили су да се ова земља разиђе. Ако 30 година нешто гурате и не може онако како ви хоћете – па онда одустаните. Мехмедовић је на ивици да одговара за злочине и вехабије које је доводио и муџахедине којима је дао подршку – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да у глави Мехмедовића и даље станују тенкови, гранате и зоље, па му се онда привиђају оклопа возила Деспоти и Вихори.

– Мехмедовић је дио политике која је спонзорисала не само убијање по БиХ, већ и разне монструме који су у терористичким нападима убијали по свијету, а сви листом имали или пасоше БиХ, или пролазили кроз кампове за обуку у БиХ, или користили муницију произведену у БиХ или одавали почасти и комеморације у сред Сарајева онима од којих се оградио цијели свијет – нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић осудио је напад на Србе у Јелаху и рекао да га не изненађује одсуство реаговања из Федерације БиХ, те указао да је пријетња по безбједност БиХ окупљање вехабија, а не мирни протест грађана Српске са којег није послата ниједна увредљива порука.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да једини узрок сукоба може бити политика апартхејда која се води у бошњачким институцијама и у бошњачком дијелу БиХ, а која, како је рекао, има подршку међународне заједнице.

Шемсудин Мехмедовић, чије се име доводи у везу са ратним злочинима, нема кредибилитет да прича о било каквом насиљу и икога плаши опремом и средствима МУП-а Српске, која служе својој сврси, а не да изазивају ратне сукобе, који су само у његовој глави, поручио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске,  Срђан Мазалица.

Посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудин Мехмедовић својим изјавама показује да по сваку цијену жели да се у БиХ произведу сукоби како би се завршио пројекат из деведесетих година у којем је имао значајну улогу – да БиХ постане држава једног народа, а да Срби не постоје или да буду национална мањина, оцијенио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Да је права и правде у БиХ, не само учесници већ и саучесници у одсијецању српских глава били би санкционисани, а Шемсудин Мехмедовић није реаговао већ ликовао док су муџахедини и припадници тзв. Армије БиХ клали српске синове и цивиле на подручју Озрена, рекла је члан Предсједништва СНСД-а Сања Вулић.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је данас да изјаве посланика СДА у парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића не доприносе мирним рјешењима каква су неопходна БиХ.

Чубриловић је рекао да то што Мехмедовић мирне протесте подршке институцијама Републике Српске представља као пријетњу и помиње некакву „балван револуцију“ представља извлачење из контекста и доливање уља на ватру.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУ понедјељак вјетровито и промјенљиво облачно
Сљедећи текстВишковић: Низ корака до тунела између Пала и Источног Новог Сарајева