Насловна Најновије Оштрије казне за насиље у породици

Оштрије казне за насиље у породици

130
0

Повећан број насиља над женама са трагичним исходом у нашем окружењу, повод је за брзо реаговање Владе Републике Српске на изради законског рјешења које ће третирати и фемицид.

Умјесто у израду новог Закона о спречавању фемицида, ићи ће се у измјене постојећег Закона о заштити од насиља у породици. Измјене тог закона требале би, по хитној процедури, бити завршене до краја септембра.

Годишње кроз Сигурну кућу у Модричи прође 40 жена које су жртве насиља у породици. Било је и ситуација које су могле да заврше трагично.

Гордана Видовић, Удружење грађана Будућност, представила је случај жене која је била смјештена у Сигурну кућу, те да је њен муж имао оружје што је пријавила полицији, након чега му је оно одузето. Међутим, то га није спријечило, те је продао краву и купио пушку. Она је истакла да је то била ситуација која је могла завршити фемицидом.

У удружењима која се баве заштитом жртава насиља у породици, истичу да је насиља све више. Кажу, законодавство које то третира је добро, али не и примјена закона.

Љиљана Чичковић, директор Женског центра, Требиње, каже да би овај закон требало да укључи, као и други закони, да је кривично дјело нечињење, тј. сви пропусти субјеката заштите, који не поступе у циљу заштите жртава породичног насиља, те да би требало да сносе санкције, као и они који поступе али тај поступак није адекватан.

Видовићева је нагласила да није довољно едуковати само судије и тужиоце, те да иако су полиција и центар за социјални рад на првој линији фронта и они би требало да буду сертификовани. Каже да се дјелује у том правцу, али да су то процеси који трају дуго.

Нарочито забрињава суровост насилника.

Љиља Лукић, пројектна координаторка у Фондацији Лара, Бијељина, каже да посебно треба обратити пажњу, осим досљедне примјене закона, на казнену политику, тј. треба је пооштрити.

Република Српска има нулту толеранцију према насиљу. Доказ за то је и правовремена иницијатива Владе за законским рјешењима према насилницима, спремним да одузму нечији живот.

Селма Чабрић, министарка породице, омладине и спорта Републике Српске, истакла је да је, поштујући струку и кривични закон, могуће наћи најбоље рјешење и терминологију, гдје ће се прецизирати шта је то и које су санкције за починиоца.

У посљедњих 20 година у Републици Српској било је 114 случајева фемицида. Закон о заштити жртава насиља у породици, по угледу на Истанбулску конвенцију, предвиђа затворске казне од десет година до доживотног затвора.

ИЗВОРРтрс
Претходни текст„Пулс града“, 03.09.2023.године (Видео)
Сљедећи текстЗавршен Сабор српског изворног народног стваралаштва