Насловна Најновије Пале: Промовисана књига “Небеске хероине света“

Пале: Промовисана књига “Небеске хероине света“

147
0

Kњига „Небеске хероине света“ академика Радмиле Тонковић, о женама које су равноправно са мушкарцима исписале историју ваздухопловства и космичких путовања, промовисана је на Палама.

Тонковићева је рекла да је ово 99. промоција њене књиге у којој су представљене жене из цијелога свијета које су оставиле траг у ваздухопловству.

Она је истакла да су жене одиграле велику улогу у свјетском ваздухоповству, али су подаци о томе јако слобо биљежени.

„Зато је ова књига била веома тешка да се обради, јер нисам имала одакле да извадим податке који нису садржани ни у архивама, ни у библиотекама, тако да сам морала да путујем по целом свету како бих пронашла адекватне податке“, изјавила је Тонковићева синоћ новинарима у Kултурно спортском центру Пале, гдје је одржана промоција.

Тонковићева је навела да се у њеној књизи налазе подаци о 2.000 жена са 1.700 колор фотографија, а књига је проглашена за јединствену свјетску енциклопедију и налази се у техничким школама у Русији и користи као уџбеник за школовање пилота и инжењера.

Организатор промоције књиге је учитељица у пензији Мира Гајовић са Пала, која је рекла да је Тонковићева жена свјетског гласа, авијатичар, новинар, историчар, професор и носилац много других титула.

„Све је то посветила српском народу и жели да дигне наш народ, да покажемо ко смо, шта смо. Радо се одазвала мом позиву“, рекла је Гајовићева.

Она је навела да је енциклопедија „Небеске хероине света“ у конгресној библиотеци у Америци, тако да Пале заслужују да стручњак као што је Тонковићева дође у ову општину.

Радмила Тонковић је више од двије деценије радила у команди Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у Београду и била овлаштени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике.

Она је прва жена ваздухопловни новинар и уредник на Балкану у часописима – „Аеромагазин“, „Наша крила“ и „Мома-гласник“, а као писац, новинар, публициста и преводилац пише за многе часописе у Србији и иностранству.

Члан је и бројних вазухопловних удружења у Србији, Русији и Републици Српској.

Тонковићева је у Предсједничком кремаљском пуку Русије награђена специјалним признањем „Почасном грамотом“ за дугогодишњи допринос популаризацији и развоју светске авијације, а добитник је и Почасног пилотског знака цивилне авијације Руске Федерације.

Именована је за почасног члана Војно-научног културног центра Оружаних снага Руске Федерације, добитник је Ордена Руске Федерације поводом 65 година од побједе над фашизмом, као и бројних других признања.

Тонковићева се школавала на бројним свјетским универзитетима, укључујући и московски „Ломоносов“, који је завршила са „Златном значком“ као најбољи студент факултета.

Живи и ради у Београду и Москви.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУмро гумац Том Сајзмор
Сљедећи текстВатрогасна испостава Трново добила ново возило