Насловна Најновије Патријарх Порфирије: У овом времену потребно је српско јединство

Патријарх Порфирије: У овом времену потребно је српско јединство

116
0

Његова светост патријарх српски Порфирије, поручио је данас да је у овом временима потребно српско јединство, истакавши да тамо гдје су истина и правда дејствује благодат Божија.

Српски патријарх је указао да би Србима у Републици Српској, неко да спочитава што славе Светог Стефана, желио би да каже да то не треба да чине, али да српски народ неће и не смије наметати свој модел живота.

„Али, у исто вријеме ни по коју цијену и ни на који начин не можемо се одрећи своје славе“, нагласио је патријарх Порфирије у обраћању на свечаној академији поводом Дана Републике, 9. јануара.

То би, како је појаснио патријарх, значило да се Срби одричу своје вјере, што би значило и себе.

„То би значило да се одричемо онога што је по правди људској и по правди Божијој. Не тражимо од других да се одрекну себе и да се одрекну онога што је њихово. Али, оно што је наше у сваком смислу те ријечи имамо право и хоћемо, славећи Христа и Светога Стефана“, истакао је патријарх Порфирије.

У обраћању је нагласио да је мир и циљ и тежња српског народа, те нагласио да за миром Божијим чезне сваки човјек.

„Суштина нашег опредјељења јесте мир и љубав према сваком човјеку. Мир Христов остаје оно што је наш народ“, рекао је Порфирије који је присутне поздравио традиционални божићним поздравом „Мир Бжији, Христос се роди“!.

Патријарх је истакао значај вјере коју је имао и правомученик Стефана, што се видјело без обзира на вјетрове који су покушали да га пољуљају.

„То важи и за нас, уколико постоје вјетрови који би хтјели да нас пољуљају или клипови који нам се подмећу у точкове, да бисмо посртали. Без обзира на све то, ако имаму чисту, истинску, јаку вјеру, а знамо да имамо и чист циљ који је истинит, праведан, прије или касније снагом вјере засигурно остварујемо свој циљ и жељу“, навео је партијарх.

Обиљежавању Дана Републике у Спортској дворани „Борик“, присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске и српски представници у институцијама на нивоу БиХ, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, као и Дарко Младић, син српског генерала Ратка Младића.

Присутни су и предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Србије Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министар здравља Србије Даница Грујичић, предсједник Покрета социјалиста и сенатор Српске Александар Вулин, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, познати српски режисер Емир Кустурица.

Свечана акамедија се одржава у Спортској дворани „Борик“, а по њеном завршетку биће уприличен пријем у Административном центру Владе Српске.

ИЗВОРСрна, фото Танјуг
Претходни текстНародна библиотека Пале наградила највјерније читаоце у 2023. години, РТВИС, 08.01.2024. (ВИДЕО)
Сљедећи текстГодишњи концерт СКУД „Бошко Вујадин“ Касиндо, РТВИС, 8.1.2024. (ВИДЕО)