Насловна Најновије Патријарх Порфирије: Љековито чути истину о страдању Срба у средњем Подрињу и...

Патријарх Порфирије: Љековито чути истину о страдању Срба у средњем Подрињу и Бирчу

191
0

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Братунцу да би било љековито да сви који негирају било чију бол, па и бол и српских мајки, чују истину о страдању Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

– Неко се осилио да мјери бол мајки и каже да то није бол, трагедија и злочин. Нико нема изузетно право на бол. Бол је исти за сваког човјека, бол осјећа свака мајака, бол нема ни нацију ни вјеру – поручио је патријарх Порфирије у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу.

Истичући да је дугачак списак више од 3.500 пострадалих православних Срба мушкараца, жена, дјеце и стараца из овог краја, патријарх Порфирије је указао да Срби знају своју бол, али и да препознају и поштују бол мајки Бошњака и Хрвата.

– Овдје смо да се побринемо да се злочини више никоме никада не десе и да упутимо молитву да елитизам и ексклузивност у болу нестане. Љековито је знати и прихватити оно што је чињеница, јер то ће нас једино извести на прави пут – рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакао да су у његовим молитвама сви који су страдали на подручју Средњег Подрича и Бирча на велике православне празнике, попут, Видовдана, Петровдана и Божића.

Патријарх је истакао да су Срби опстали у овом крају натопљеном крвљу својих најмилијих и да ће се окупљати на овом мјесту и у будуће.

„Како се приближава лето и Видовдан православни род своје молитве и мисли окреће према свима који су у борби за крст часни и слободу златну положили своје животе, али и за све оне који су невини и голоруки убијени од стране руке злочинаца у овом крају“, рекао је патријарх.

Он је указао да се највише молитва посвећује за пострадалу невину дјецу, мајке, старце јер њихова невина жртва и страшно мученичко страдање се нису довољно огледали у свенародној молитви српског народа.

„Долазим у Подриње са Косова и Метохије и преносим вам молитве из Грачанице, Пећке патријаршије, братства дечанског и српског народа. Они су са вама у молитви у боли, као што сте ви са њима, јер један смо народ без обрзира где живимо, исте су нам и бриге, као и радости“, рекао је патријарх Порфирије.

Српске патријарх је нагласио да су они који су постадали на овом подручју светомученици.

„Молећи се Богу за њих, знамо да је последња реч – реч Божија, а то је милосрђе и љубав“, поручио је патријарх Порфирије, који је претходно код Спомен-крста на братуначком гробљу служио парастос за 3.267 убијених Срба из Средњег Подриња и Бирча.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСлужен парастос страдалим Србима из Подриња
Сљедећи текстДодик у Братунцу: Српска жртва је огромна