Насловна Најновије Патријарх Порфирије 1. јула у Братунцу

Патријарх Порфирије 1. јула у Братунцу

200
0

Његова светост патријарх српски Порфирије посјетиће Братунац у суботу, 1. јула, поводом обиљежавања 31 године од великог страдања више хиљада православних Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, саопштено је из Српске православне цркве.

Црквено-народни сабор под називом „Да се не заборави“ почеће у 9.00 часова испред братуначког храма Успења Пресвете Богородице свечаним дочеком патријарха Порфирија, који ће потом, уз саслужење Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и више архијереја, служити Свету архијерејску литургију.

Услиједиће литија до градског и војничког гробља гдје ће патријарх Порфирије служити парастос за 3.267 убијених и погинулих српских цивила и војника из регије Бирач и Средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Подручје Средњег Подриња и Бирча равно је највећим стратиштима српског народа, који је овдје поновио завет Светог кнеза Лазара да је земаљско за малена царство, а Небеско увек и довека – ријечи су патријарха Порфирија које је најбоље описују подвиг и страдање братуначких Срба.

Помен ће бити служен свим српским жртвама поводом 31 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Централно обиљежавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржава се под слоганом „31 година, злочин без казне“ у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Источна трибина“ – Срђан Лале, рукометаш и професор (ВИДЕО)
Сљедећи текстЈелена Вујичић први доктор наука у области кинеског језика у БиХ