Насловна Најновије Петровић: Електропривреда Српске у протеклој години једина у региону пословала позитивно

Петровић: Електропривреда Српске у протеклој години једина у региону пословала позитивно

123
0

Упркос сложеним околностима усљед глобалне енергетске кризе, Електропривреда Републике Српске једина је у региону која је у протеклој години пословала позитивно. Ни у вријеме кризе Република Српска не оскудјева у енергентима и има стабилне изворе енергије, каже Лука Петровић, генерални директор Електорпривреде.

Нису засутављене ни планиране инвестиције.

Екстремна суша и мала количина падавина у протеклој години, смањили су производњу у хироелектранама у односу на претходне године. Ипак, свих пет дистрибутивних предузећа у 2022. пословало је позитивно, па је укупан бруто резултата Електорпривреде био нешто више од педесет четири милиона марака.

– Ми смо једина Електорпривреда на Балкану која је пословала позитивно. И поред тешких околности у погонској спремности и варијација и турбуленција цијена на берзама, ми смо успјели да у прошлој години не повећавамо цијене електричне енергије ни за грађане ни за привреду – рекао је Петровић.

Како би смањила нерационалну потрошњу енергије и заштитила енергетски систем, Електропривреда је од ове године увела блок тарифе, којима су кажу заштићени грађани који троше мање количине електричне енергије.

– Уколико наши потрошачи буду користили пуно електричне енергије онда би наравно долазило до оптерећења водова у систему. Ми желимо да заштитимо наш систем који је још увијек здрав – навео је извршни директор за снабдијевање у ЕРС Зоран Вуковић.

Није се одустало ни од започетих инвестиција – од Хидроелектрана „Дабар“, Вјетропарка „Хргуд“ и соларна Електрана „Требиње 1“ до хидроелектране „Бук Бијела“, „Мрсово на Лиму“, те хидроелектране на Бистрици.

– Укупна снага, односно производних објеката је 1.300 гигават часова енергије што представља око 30 процената постојећег производног портфолија ЕРС-а – рекао је Петровић.

Хидро електране биће грађене на ријекама Босни и Дрини, док су соларне и вјетро електране предвиђене у Љубињу, Требињу, Билећи, Берковићима и Невесињу.

– У коначници 2030. године ако кренемо и завршимо само ових шест пројеката учешће у укупној производњи инсталисане снаге ће да буде 80 процената из обновљивих извора у односу на 20 процената који су из фосилних горива – навео је извршни директор за инвестиције и развој у ЕРС Јовица Влатковић.

Рудници и термоелектране изузетно су важан дио електроенергетског система. Због честих проблема у погонској спремности и застарјелости мреже, кажу из Електропривреди, биће потребна значајнија реконструкција рудника и термоелектрана Гацко и Угљевик.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик: Христово Васкрсење промијенило историју људског рода
Сљедећи текстЂоковић направио шоу: Прерушио се у чувеног репера и наступом изазвао овације