Насловна Најновије Петровић: Сва произведена енергија ићи ће за извоз

Петровић: Сва произведена енергија ићи ће за извоз

193
0

Пројекат изградње Хидроелектране /ХЕ/ „Дабар“ биће завршен за четири године, а сва произведена енергија ићи ће искључиво за извоз, изјавио је данас генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић.

Петровић је рекао данас да ће први киловат сати на хидроелектрани бити након три године и осам мјесеци, а на градилишту ће радити 800 људи.

„Овај објекат ће много значити `Електропривреди Републике Српске` зато што ће сва енергија која се производи на овом објекту ићи искључиво у извоз, а не за домаћи конзум, што значи много веће приходе од ХЕ `Дабар`“, рекао је Петровић и нагласио да данашњи чин потврђује пријатељство Кине и Републике Српске.

Петровић је рекао новинарима да се хидросистем „Требишњица“ састоји од Горњих и Доњих Хоризоната, те да је прва електрана која се гради у систему „Горњих Хоризоната“ ХЕ „Дабар“ која је највећа у овом систему.

„У првој фази смо сопственим средствима одрадили припремне путеве, довођење воде, електричне енергије и напајања градилишта, као и све приступне путеве, добили све сагласности, дозволе, ревизију пројекта и потписали капитални објекат ХЕ `Дабар`, тунел дужине 12.150 метара који је у завршној фази“, рекао је Петровић.

Он је додао да су друга фаза главни радови које изводи „Гезуба“ компанија из Пекинга, која је потписала уговор о извођењу свих преосталих радова.

„Износ уговора је 222, 8 милиона евра од тога је 15 одсто ХЕ `Дабар`, на начин да је `Електропривреда` путем докапитализације `Хидроелектрана на Требишњици` уплатила 92,8 КМ и на тај начин уплатили властито учешће у овом кредиту“, рекао је Петровић.

Директор ХЕ „Дабар“ Славиша Стајић рекао је новинарима да извођач пројекта мора да докаже све параметре хидроелектране, а након тога да сам објекат изведе у складу са домаћим законима.

Стајић је рекао да је прва активност кинеског извођача пројекта детаљно снимање геодетских подлога, а након тога паралелно с тим изградња бране Пошћење и тунела.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПуштен Србин који је први ухапшен на сјеверу Косова и Метохије
Сљедећи текстНова грађевинска машина уручена руководству предузећа „Комунално“ Пале (ВИДЕО)