Насловна Најновије Планиран упис 10.109 ученика у 456 одјељења

Планиран упис 10.109 ученика у 456 одјељења

127
0

Према приједлогу Плана уписа ученика у први разред средњих школа у Републици Српској за школску 2023/24. годину, планиран је упис 10.109 ученика, распоређених у 456 одјељења, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске, Жељка Стојичић.

Стојичићева је навела да је од тог броја планиран упис 2.486 ученика или 117 одјељења у занимања трећег степена сложености, а 7.623 или 339 одјељења у четворогодишње школе.

Она је након састанка чланова Kомисије за уписну политику, навела да тренутно 89 јавних и пет приватних средњих школа, похађа 35.000 ученика.

„Велики изазов је пред нама и слиједи нам заједнички рад релевантних институција и пословне заједнице, како би у пуном обиму заживио систем дуалног образовања и провођења практичне наставе и у школама и код привредника“, рекла је Стојичићева новинарима.

Она је истакла да је посебна пажња посвећена дефицитарним занимањима, која су потребна тржишту, а за које ученици показују најмање интересовања.

„Министарство је, у складу са приједлозима јединица локалне самоуправе и привреде, дефинисало и приједлог дефицитарних занимања, за која су обезбијеђене стипендије и накнаде за превоз“, рекла је Стојичићева.

Она је навела да је према Приједлогу плана уписа за наредну школску годину, предвиђен упис 772 ученика у 23 дефицитарна занимања.

„Ове године из учионица нам излази прва генерација ученика, који су дефицитарна занимања уписали 2020/21. године, њих 590 и виђећемо да предузмемо активности како бисмо им обезбиједили посао“, рекла је Стојичићева.

Директор Занатско–предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић, изразио је задовољство активностима предузетим на реформама у области образовања, које су неопходне како би сачували занати.

„Имамо много проблема. Иако је велика заинтересованост на тржишту рада, занати се гасе, јер и оно што имамо занатлија, одлазе у иностранство. Морамо заједно одговорити на те проблеме, повећањем плата, али и да пробудимо интересовање младих за занате“, рекао је Братић.

Предсједник актива директора средњих школа зворничко–бирачке регије Биљана Писић, указала је на чињеницу да у мањим локалним заједницама увијек има проблема око уписне политике, те изразила задовољство, јер је ове године указана посебна пажња на то.

„Једно од рјешења је обука ученика у основним школама и њихових родитеља, али и добра професионална орјентација, односно оснаживање педагошко – психолошких служби, како би се дјеци на њима прихватљив начин објаснило шта их чека у наредном периоду“, рекла је Писићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСијарто: Додик се неће наћи ни на каквој листи санкција док је ова власт у Мађарској
Сљедећи текстСШ “28. јуни”, поетско вече посвећено Рајку Петрову Ногу, РТВИС, 22.3.2023. (ВИДЕО)