Насловна Најновије Повећан број особа које је угризао крпељ, пас, змија

Повећан број особа које је угризао крпељ, пас, змија

202
0

Помоћ љекара у Источном Сарајеву у повећаном броју траже грађани због угриза паса, претежно луталица, змија и крпеља, рекла је специјалиста инфектологије у болници „Србија“ Жанка Ерановић.

Ерановићева је навела да су на овом подручју најчешћи угризи шарке или поскока, што изазива јаку бол са појавом двије угризне ране на кожи у размаку од шест до десет милиметара, након чега се развија подлив и оток, а могуће су и бактеријске инфекције.

„Симптоми су благо повишена температура, главобоља, повраћање, а компликације које могу настати су шок са падом крвног притиска, убрзан пулс, хипотермија, пролив, оштећење јетре и бубрега, хеморагијски синдром и поремећај свијести, док смрт наступа због циркулаторног колапса“, прецизирала је Ерановићева.

Она је истакла да се прва помоћ на терену састоји од испирања угриза дезинфекционим средством, док се у здравственој установи код средње тешких и тешких угриза примјењује антивиперични серум, саопштено је из Болнице „Србија“.

„Ако је угриз за главу, врат или директно у крвни суд и са развијеном тешком клиничком сликом тровања, потребно је дати по двије до четири терапијске дозе серума“, навела је Ерановићева.

Она је истакла да се серуми и вакцине за потребе болнице набављају из Института за јавно здравство Републике Српске.

Када је ријеч о угризима паса, Ерановићева је истакла да су најчешће у питању угризи за руке и ноге, а да су код дјеце чести и угризи за главу.

Она је навела да се на мјесту угриза може развити бактеријска инфекција која се шири по кожи, поткожном и коштаном ткиву.

„Ради превенције инфекције, рану је потребно одмах темељно очистити водом и сапуном и јавити се љекару. Након хируршке обраде ране и процјене ризика за развој инфекције, тетануса и бјеснила, примјењу се профилакса вакцине, серуми и антибиотици“, појаснила је Ерановићева.

Она је упозорила да уједи инфицираног крпеља могу проузроковати лајмску борелиозу, сезонску и космополитску болест, које узрокује бактерија борелиа бургдорфери.

ИЗВОРртвис
Претходни текстДјеци са дијабетесом типа један потребни континуирани мјерачи
Сљедећи текстСтанишић: Немогуће је оспорити 157 хиљада чињеница