Насловна Вијести Република Српска Погледајте колике су казне добили љекар и сестра због мита

Погледајте колике су казне добили љекар и сестра због мита

2707
0
Специјалиста гинекологије и акушерства Универзитетске болнице Фоча др Владимир Чанчар признао је кривицу и пристао да буде осуђен на пола године затвора и новчану казну од 20.000 КМ, а медицинска сестра Гордана Соколовић пристала је на условну казну од шест мјесеци затвора због примања мита од Данијела Весића како би његову супругу Јовану породили царским резом.

Обоје су са Републичким тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице које је прихватило вијеће бањалучког Окружног суда.

Споразумом који је закључила Соколовићева предвиђено је да она неће ићи у затвор ако у року од три године не учини кривично дјело.

Републички тужилац Горан Гламочанин појаснио је да су приликом одмјеравања казне при закључењу споразума имали у виду признање оптужених, њихове личне прилике.

Чанчар и Соколовићева су истакли да им је жао због свега и да се кају.

– Несрећа када се деси не бира ни мјесто ни вријеме. Изузетно ми је жао и овако нешто ми се никада није десило – рекао је др Чанчар.

Након што је прихватило ове споразуме вијеће је објаву пресуде заказало за понедјељак.

Оптужница Чанчара терети да је примио 400 КМ, а медицинску сестру Соколовић да је примила 100 КМ мита. У оптужници Републичко тужилаштва се наводи да су узели мито како би предузели радње везане за медицински третман Весићеве супруге Јоване током пријема у болницу, порођаја и постпорођајног опоравка, а које су, у складу са својим овлашћењима, морали извршити.

Јована Весић се породила дан касније 19. августа и родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском  особљу. Новорођенче је тада задобило повреде главе, односно обострано фрактура лобање и хематом.

Одмах јој је указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана и стабилизована те јој се стање поправило.

Иначе, умјесто Соколовић на порођају Јоване Весић је била друга медицинска сестра, Биљана Кулић.

У оптужници против Чанчара и Соколовић наводи се да су обоје покушали да врате новац.

– Док је неколико чланова породице било у посјети код Јоване, у болничку собу је дошао др Чанчар. Оцу је рекао „мени паре не значе ништа“, а онда је извадио 400 КМ и пред више чланова породице их поцијепао и бацио на кревет на којем је Јована лежала. Данијел му је рекао да му „не узнемирава жену“ и да узме новац. Чанчар је то и учинио и изашао из собе – наводи се, између осталог, у оптужници.

Новац је покушала да врати и медицинска сестра Гордана Соколовић, о чему постоји и видео снимак који су чланови породице Весић забиљежили мобилним телефоном.

 

РАНИЈА КАЗНА

Данијел Весић из Требиња, отац бебе која је након порода испала на под медицинском особљу Универзитетске болнице у Фочи, раније је признао да  је љекару и медицинској сестри дао 500 КМ мита за пород супруге царским резом. Он је такође с тужилаштвом закључио споразум о признању на основу чега је осуђен на новчану казну од 5.000 КМ.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстПретучени Паљанин ван животне опасности
Сљедећи текстСО Соколац, затражен раскид консеционог уговора са “ТЦ зона”