Насловна Најновије Подјелом промотивног материјала почело обиљежавање 16 дана активизма у борби против насиља...

Подјелом промотивног материјала почело обиљежавање 16 дана активизма у борби против насиља над женама

152
0

У оквиру пројекта „Источно Сарајево – град без насиља“, који организује Женски интерактивни рурални центар Источно Сарајево, обиљежава се 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама.

У оквиру пројекта „Источно Сарајево – град без насиља“, млади волонтери, студенти социологије, педагогије, психологије Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, у Тржном центру „Тропик“ подијелили су летке о СОС апликацији за помоћ жртвама насиља, с циљем информисања о начину функционисања ове апликације.

Подјелом промтивног материјала почело је обиљежавање16 дана активизма у борби против насиља над женама.

Маја Марјановић, пројект-асистент у Женском интерактивном руралном центру, подсјетила је да је ријеч о апликацији која има „Паник“ тастер, преко којег жртве могу да пријаве насиље.

– Жртва на тај начин информише да је дошло до насиља, након чега информација долази до наше организације, а ми насиље пријавимо полицији и пратимо у којој процедури је поступак. Осим тога, пружамо и психолошку, психо-социјалну и правну помоћ – објаснила је она.

Истиче да је ово добра прилика и за студенте који на овај начин примјењују теоријско знање стечено на факултету и стичу искуство које ће им касније користити.

Марјановићева истиче да су у наредних 16 дана планиране радионице на Филозофском факултету у Палама.

– Радионице о педагошком приступу у пракси у превенцији насиља одржаће се 28. новембра, а радионица о социјалном раду планирана је 11. децембра. Осим тога, планиране су радионице о начину потребе СОС апликације, као и радионице о значају волонтеризма у заједници – навела је она.

Сара Шеховац, волонтер и студент психологије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, наводи да је учешће на оваквом пројекту значајно јер је, како каже, ријеч о практичном приказу онога што уче на факултету.

Према њеним ријечима, дијељењем промотивног материјала жене се упознају са начином фунционисања апликације и свим могућностима које она нуди.

– Важно је едуковати жене о насиљу, како да спријече насиље и како да се заштите.

Пројекат„Источно Сарајево-град без насиља“ траје девет мјесеци, а планирано је и одржавање радионица о значају волонтерског активизма, пружање услуга жртвама породичног насиља, социјалном раду и педагошком приступу у пракси. Проводи се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) уз подршку Града Источно Сарајево.

 

ИЗВОРРТВИС/ Катера
Претходни текстЖељезничар имао побједу у рукама, па сачувао бод
Сљедећи текстО „MTB Evolution“ говорио предсједник Вјекослав Новчић (Видео)