Насловна Најновије Позив на молитву за дјецу и све људе, а посебно за Србе...

Позив на молитву за дјецу и све људе, а посебно за Србе на Космету

118
0

Српска православна црква /СПЦ/ и Његова светост патријарх српски Порфирије, позвали су у Божићној посланици на усрдну, покајничку и очишћујућу молитву за све људе и народе на Земљи, за дјецу и све Србе, а посебно за напаћени, али усправни, вјерни и храбри српски народ на Косову и Метохији.

„Молимо се за мир свуда на свету, апелујемо на вас да се борите за светињу брака и породице, а нарочито за узрастање деце у страху Господњем, што значи у побожности и честитости, а не у робовању, саможивости и болестима зависности“, истиче се у посланици СПЦ.

Српском народу је упућен позив да Бадње вече прослави у породичном кругу са дјецом, у духу вјековне традиције српског народа, уз Бадњак, у атмосфери која ће подсјетити на убогу Витлејемску пећину, у којој се на бескрајно смирен начин родио Цар славе и био положен у обичне јасле, умјесто у колијевку.

„Јер за њега, Бога који је с нама, не бејаше мјеста у људским гостионицама оног времена, као што га ни данас нема, не само у савременим хотелима, него и у неким људским срцима“, наводи се у тексту.

У посланици се истиче да је Бог Исус рођен као дијете, те да у сваком човјеку до краја овоземаљског живота живи дијете, као и да је откровење Божије, преко Христа упућено управо дјетету у сваком човјеку, јер дијете слуша, чује и духовном интуицијом разумије оно што одрасли људи нити чују, нити разабиру.

„Дете у нама захвално одговара Богу за радост Божића, за коју оптерећени, цинични, огреховљени свет одраслих више није способан. Част изузецима“, наглашава се у посланици.

Истиче се и да се једино још дјеца не чуде томе што је Бог сишао у свијет у лику богодјетета, чији лик свијетли до данас са светих икона, откривајући тајну вјечног дјетињства Божијег.

„Господ поручује – будите као деца. Ако то послушамо, схватићемо тајну рођења и радост Божића“, наводи се у посланици.

Додаје се да се Исус истински може вољети само ако је неко душом и срцем дијете.

„Исус не жели да га се бојимо, он улази у срца наша и осваја их, али не страхом, него искључиво љубављу. Он није цар јудејски, него небески, богочовек који није дошао у свет да господари, него да свима буде слуга и себе да жртвује за живот и спасење света. Не види у нама робове и слуге него малу браћу. Њега, богодете, истински можемо волети само када смо душом и срцем деца. Срећом, одрастао човек је способан да се врати детињству, када заволи и чезне за детињством, његовом слободом, искреношћу и радошћу“, наводи се у посланици.

У посланици се наводи да је дијете без родитељске љубави, бриге и заштите беспомоћно, јер не може да живи само, без породице и без љубави, те додаје да је и Богомладенац Исус по људској природи био беспомоћан, угрожен мржњом и смртном пријетњом одмах по рођењу.

У посланици се указује на то да се данас и у свијету и код нас може видјети да одрасли људи, отпали од Бога, без гриже савјести убијају десетине хиљада дјеце.

„Није важно чија су то деца, палестинска, арапска или јеврејска, руска или украјинска. Или нека друга, међу њима и српска деца. Самим тим што су деца, она припадај Господу животодавцу и промислитељу, али и свима нама, васељенској породици званој човечанство“, наглашава се у посланици.

У посланици се указује и на злокобну чињеницу да су одрасли успјели да створе друштво у којем је све више и дјеце насилника, и дјеце злочинаца.

„Примера је много у Америци, Европи, али, нажалост, и у сред Београда, о чему школа `Владислав Рибникар` довољно говори“, напомиње се у посланици.

Истиче се да у туробној стварности данашњице, једини одговор достојан православне хришћанске вјере јесте Божићно славословље.

„Зато слава на висини Богу и на Земљи мир, међу људима добра воља“, истиче се у посланици.

Подсјећа се на догађај рођења Исуса Христа, што је забиљежио римски пописивач, који је пописао прво Јосипа и Марију, а потом и дијете по имену Исус, не сањајући да новорођено дијете, његово необично име Исус, што значи спаситељ, представља највећи дар Неба Земљи.

„Бог дете Христос се роди, какво чудо, каква тајна, каква благовест и радост. Мајка свих наших радости“, наводи се у посланици СПЦ, уз честитке свима и овог Божића, као и наступајуће Нове године, сверадосним божићним поздравом – Мир Божији, Христос се роди.

ИЗВОРСПЦ, Срна
Претходни текстУ Српској на Бадњи дан и Божић рођено 8 беба
Сљедећи текстДодик: Вјерујем да ћемо и будуће Божиће дочекивати у миру