Насловна Најновије Положени вијенци на Пердуовом гробљу

Положени вијенци на Пердуовом гробљу

343
0

Полагањем вијенаца на споменик страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу у Бањалуци, данас је почело обиљежевање 28 година од погрома српског народа у злочиначкој акцији „Олуја“, у организацији у организацији Документационо-информационог центра „Веритас“.

Директор „Веритаса“ Саво Штбац, рекао је новинарима, да се перцепција о дешавањима у „Олуји“ и сличним догађајима, веома споро мијења у свијету, оцијенивши да је то „борба на мишиће“.

„Са нашим доказима које смо пласирали пред домаћим и међународним судовима и организацијама ипак се мијења перцепција у односу на оно да су злочинци и кривци за све само Срби“, навео је Штрбац.

Он је оцијенио да је мукотрпан посао да се објективизују догађаји из ратова 90-тих година.

Штрбац је указао да су Република Српска и Србија, синоћ у Приједору организовале величанствен скуп посвећен обиљежавању 28 година од српског страдања у „Олуји“, са којег су послате одређене поруке и међународниј заједници и комшијама.

Миран Урукало, син једног од страдалих Крајишника Милорада Урукала, каже да је био у колони избјеглица одвојен од родитељима са којима се спојио код Босанског Петровца.

На Пердуовом гробљу у Бањалуци подигнут је споменик за деветоро Далматинаца које су 26. јула 1995. године на Динари заборили припадници Хрватске војске и ХВО-а.

Скелети њих шесторо су извучени из вртача на Динари 11. новембра 1998. године, док су три скелета ексхумирана из масовне гробнице у селу Камен код Гламоча у априлу 1996. године.

Централна церемонија обиљежавања 28 година од Погрома „Олуја“ одржана је синоћ у Приједору, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима „Веритаса“, током „Олује“ из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.881 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Словенији троје мртвих у невремену, нека мјеста још одсјечена
Сљедећи текстУ њемачком Ројтлингену пало 30 центиметара леда (ВИДЕО)