Насловна Најновије Потребна оштрија реакција Квинте да Курти одустане од укидања динара

Потребна оштрија реакција Квинте да Курти одустане од укидања динара

111
0

Срби на Косову и Метохији очекују оштрију реакцију земаља Квинте, да утиче на Приштину да одустане од одлуке о забрани динара, рекао је предсједник Српске листе Златан Елек.

Елек је за РТС рекао, да су Срби на јучерашњем скупу у Косовској Митровици, послали поруку да су против свих одлука власти у Приштини, поготово против одлуке о укидању динара и платног промета.

Он је нагласио да српски народ у Покрајини, очекује адекватан одговор међународне заједнице, која је гарант мултиетничности.

Елек, који је и директор Клиничко-болничког центра /КБЦ/ у Косовској Митровици, указао је да на тежак положај Срба на Косову и Метохији, у посљедње вријеме утичу забрана вакцинације, уласка српске робе и хране, спортских догађаја, културних манифестација, штампе, уџбеника, изградње универзитетета, као и забрана установе за социјалне категорије становништва и на крају укидање динара и платног промета.

Елек је поновио да је КБЦ Косовска Митровица, једна од најбитнијих институција у Србији, има 1.600 запослених, те да ће одлуком о укидању динара сви бити погођени, а посебно пацијенти.

Елек је рекао да још нема одговора на петицију Срба о смјени нелегало изабраних градоначелника, иако је скупљено више потписа него што је било потребно.

Он је напоменуо да Курти не поштује ни свој устав, како га назива и да манастиру Дечани није враћена имовина, као и да жели да доведе српску заједницу на ивицу егзодуса и да обесмисли Заједницу српских општина /ЗСО/.

Према његовим ријечима, Срби на Косову и Метохији живе у гету, који је милитаризована зона, малтретирају их, упадају у здравствене институције, обесправљени су у сваком погледу и насилно им се узима земљиште.

ИЗВОРСрна, фото Глас Српске
Претходни текст“Бели вукови“ сутра прослављају крсну славу Светог Трифуна
Сљедећи текст„Илиџански борац“ сутра обиљежава Дан бораца и Борачке организације Републике Српске