Насловна Најновије Почела прва љетна школа филма у Српској

Почела прва љетна школа филма у Српској

254
0

Прва Љетна школа филма у Републици Српској, која је окупила 22 полазника заинтересована за филмску умјетност, почела је данас у Бањалуци предавањем продуцента и асистента на катедри за продукцију Академије умјетности бањалучког Универзитета Ђорђа Врањеша.

Љетну школу филма организује Аудио-визуелни центар Републике Српске у сарадњи са Студиом глуме „Јазавац“ и Академијом умјетности бањалучког Универзитета.

Врањеш је изразио задовољство радом са младим људима који су заинтересовани за филмску умјетност, истичући да је Љетна школа филма одлична идеја која је заступљена у региону, а први пут се реализује у Републици Српској, саопштено је из Аудио-визуелног центра Српске.

Он је навео да ће полазници проћи кроз све фазе у стварању филма, да су их подијелили у три групе, а задатак им је да током трајања школе сниме три кратка филма у облику једног омнибуса чија ће премијера бити 27. августа у Градском позоришту „Јазавац“.

– Дефинисали смо тему и идеју омнибуса и у наставку ће да раде са Николом Пејаковићем и Александром Васиљевићем на разради идеје и писању сценарија, како би наредне седмице снимали филмове – рекао је Врањеш.

Ана Митраковић, која Студио глуме „Јазавац“ похађа већ 10 година, рекла је да су њена очекивања велика, с обзиром на програм радионица и озбиљност предавача.

– У току школе имаћемо часове продукције, сценарија, костимографије, сценографије, камере и режије, тако да ћемо, поред глумачког посла, моћи да сазнамо како је то продуцентима, сниматељима, сценографима и костимографима, односно људима који нас не упуте у свој посао, а ураде све за нас – додала је Митраковићева.

Осим Врањеша, предавачи на Љетној школи филма су професори Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, и то Драгана Пурковић Мацан, професор на предмету сценографија и костимографија, Драшко Гајић, професор на предмету камера, Зоран Пилиповић, асистент на предмету камера, као и најстручнији кадар на предмету звук и монтажа Игор Сузић и Александар Јурић.

Сценариста Никола Коља Пејаковић са младима ће радити на писању сценарија, а млади редитељ Владимир Тагић једини је гост из Београда као предавач на предмету режија. Асистенти менторима су продуцент Ђорђе Ћирић, драматург Александар Васиљевић и режисер Стефан Томић. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстКошаркаши Славије почели са припремама
Сљедећи текстМикец освојио сребрну медаљу на СП у гађању ваздушним пиштољем