Насловна Најновије Почели “Дани Војислава Лубарде“

Почели “Дани Војислава Лубарде“

182
0

Књижевна манифестација „Дани Војислава Лубарде“, почела је у Рогатици, књижевном вечери посвећеном овом академику и књижевнику, уз учешће четири пјесника и Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ из Вишеграда.

Раде Вучићевић из Пожеге подсјетио је у бесједи о Лубарди, да је овај борац за правду и истину, по рођењу Рогатичанин, прошао трновит пут жртвујући се и бранећи православну вјеру, језик и српски идентитет, те додао да је српски народ дужан да његује сјећање на његову жртву и стваралаштво.

Рогатички пјесник Милун Лубарда, подсјетио је да је Војислав Лубарда рођен 1930. године у Краљевини Југославији, да је након завршетка Другог свјетског рата радио као новинар, професор, уредник издавачких предузећа и главни уредник редакције за умјетност и културу РТВ Сарајево, те да је објавио 13 романа и књига литерарне публицистике. Он је нагласио да се Војислав у својим романима и трилогијама, бавио стравичним злочинима над српским народом у Подрињу.

„Писао је о стварним ратним догађајима у својој Рогатици и дирнуо је пером у истину, у живе ране о којима се није смјело говорити, чак ни шапатом. Настао је прогон, шиканирање и тортура, која се из БиХ наставила и у Србији, наравно по налогу муслиманских политичких моћника из Сарајева“, навео је Милун Лубарда. Он је додао да је Војислав Лубарда добитник више награда и признања међу којима и Шестоаприлске награде града Сарајева“ и НИН-ове награде, а био је и члан Сената Републике Српске од 1990. и редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске од 2004. године.

Милун је истакао да је Војилав Лубарда оставио дубок траг у српској књижевности, као и његов брат Јован Лубардић са својих девет романа, четири збирке приповједака и осталим облицима приповједачко-драмског и сценографског стваралаштва. „Рогатици је то на понос јер је изњедрила два бисера свјетског књижевног реномеа, а нама остаје дужност и обавеза да оне који су својим дјелима били и остали амбасадори свог града и народа смјестимо на мјесто које им и припада“, поручио је Милун Лубарда.

Манифестацију посвећену Лубарди, који је оставио огроман траг у српској књижевности, већ шесту годину организује Народна библиотека у Рогатици која од 2017. носи његово име, рекла је Срни директор ове установе Нада Радуловић. Она је навела да су се публици својим стиховима представили завичајни писци Милад Обреновић, Милун Лубарда и Слободан Ристовић, те гости пјесници Рада Новаковић из Пожеге и чланови Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ из Вишеграда.

У оквиру манифестације „Дани Војислава Лубарде“, синоћ је у Народној библиотеци отворена изложба књига и фотографија Војислава Лубарде, као и изложба цјелокупне завичајне збирке, која ће бити отворена у наредних 15 дана.

Манифестација, која се одржава шести пут под покровитељством општине Рогатица, почела је синоћ, а данас ће бити одржано књижевно вече на којем ће се представити Ненад Милкић, књижевник из Малог Зворника.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСО Пале: Усвојена Одлука о додјели четири колективне и четири појединачне општинске награде и признања поводом Дана и крсне славе општине Велике Госпојине
Сљедећи текстУ Српској почела исплата јунских пензија