Насловна Најновије Почиње “Кустендорф класик“ на Мећавнику

Почиње “Кустендорф класик“ на Мећавнику

182
0

У Етно-селу Мећавник на Мокрој Гори, данас ће почети Фестивал класичне музике „Кустендорф класик“, који је заједнички пројекат прослављеног српског режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспромњефт“.

У такмичарском дијелу дводневног Фестивала наступиће млади музичари из Србије и Русије, студенти факултета музичке умјетности из Београда, Ниша, Москве, Омска, Тјумења, Оренбурга, Ханти-Мансијска, а први пут и студенти са Факултета уметности Универзитета у Приштини/Косовска Митровица.

О добитницима фестивалске награде „Златна матрјошка“ одлучиће међународни жири који чине умјетнички директор и главни диригент Државног симфонијског оркестра Лењинградске области Михаил Голиков, директор Школе за музичке таленте у Ћуприји Данијела Јовић и композитор, диригент, мултиинструменталиста и продуцент Александар Седлар.

Осим такмичарског програма, у вечерњим часовима биће одржавани концерти прослављених домаћих и свјетских умјетника.

На Фестивалу ће први пут наступити руски пијаниста, композитор и вокални солиста Олег Акуратов и млади виолончелиста Петар Пејчић уз пратњу Умјетничког ансамбла Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Радета Пејчића.

Јубиларни 10. фестивал класичне музике „Кустендорф класик“ почиње сутра на Мећавнику | ИСКРА

Програм Фестивала обогатиће и наступи ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичке школе „Мокрањац“ из Београда.

За десет година од оснивања Фестивала, на Мећавнику су наступале врхунске звијезде класичне музичке сцене, међу којима су Денис Мацујев, Александар Маџар, Валери Гергијев, Немања Радуловић, Јулијан Рахлин, Роман Симовић, Срба Динић, Нарек Хакназарјан, Јуриј Башмет, Јустус Грим, Милијана Николић и многи други.

„Кустендорф класик“ даје прилику многим извођачима да први пут наступе на тако високом нивоу, да се упознају са мајсторима умјетности, те да подјеле искуства и утиске са вршњацима из других земаља.

ИЗВОРсрна, фото ФБ Кустендорф Класик
Претходни текстМеђународни сајам меда у Вишеграду
Сљедећи текстОпрез, магла на планинским превојима !