Насловна Најновије Представљена књига “Тајни вилајет“ Едина Гараплије

Представљена књига “Тајни вилајет“ Едина Гараплије

244
0

У Сарајеву је представљена књига Едина Гараплије „Тајни вилајет“, која је свједочење о ратном и послијератном времену, убиствима, политичким прогонима, измјештеном центру моћи, тајним службама и злочинима у ратном Сарајеву.

Књига је исповијест младог агента и обилује превратима, параобавјештајним интригама, политичким ликвидацијама, криминалом, лажима и монтираним судским процесима, иза којих стоји моћно тајно братство „Дуга“.

Гараплија је синоћ на промоцији рекао новинарима, да је ово његова четврта књига, да свједочи о тешким ратним временима, те да у њој нема ни побједника ни поражених, него да су губитници на свим странама.

Он је навео да су удар на њега и акција „дубоке државе“, кренули када је рекао истину која их је забољела.

„Рекао сам истину и оно што многи знају, а то сам документовао 1996. године када смо по задатку претпостављеног, на основу писане наредбе, као овлаштена службена лица тадашње државне безбједности добили задатак да приведемо лица осумњичена за најтеже ратне злочне, једног убицу и када смо у разговору са њим сазнали ствари које се нису смјеле сазнати“, рекао је Гараплија.

Он је констатовао да је тада кренуо удар на њега и акција „дубоке државе“ која је на све начине покушавала да сакрије злодјела за која су давно требали одговарати.

„Ова књига демаскира одређене структуре које су и данас присутне и у нашим политичким круговима, које задњих 30-40 година дјелују из сјенке параобавјештајном руком кројећи неке политичке моменте“, истакао је Гараплија.

Он је навео да су ти параобавјештајци у политичким круговима доста цијењени, јер политичари сматрају да је политичка моћ у томе што ће „намјештати противницима“, тако што ће користити обавјештајце и параобавјештајце, за своје прљаве послове.

Књига „Тајни вилајет“ говори о томе како млади агент тајне службе државне безбједности тадашње БиХ, добија од свог надређеног задатак да документује припаднике тајне групе за ликвидације „Шеве“.

Заједно са својим најоданијим оперативцима из тајне службе, убрзо хвата најозлоглашенијег плаћеног убицу из ове терористичке групе.

У току истраге од њега сазнаје за страшне злочине наређене од њему до тада непознатих центара моћи, блиских врху власти из народа којем и сам припада.

Убица признаје ликвидације невиних цивила, ратних заробљеника, војних команданата, припадника мировних мисија и елиминацију других незгодних свједока и сплетом околности успијева да побјегне.

Млади агент, несвјестан да ће умјесто заштите својих надређених, бити изложен прогону и постати жртва интригантске параобавјештајне мреже, преноси шефу признање озлоглашеног убице, али га његов шеф, свјестан опасности које та мрачна тајна носи по врх власти, продаје за своју личну безбједност и удобну фотељу.

Цијела исповијест младог агента обилује невјеројатним превратима, параобавјештајним интригама, политичким ликвидацијама, криминалом, лажима и монтираним судским процесима, иза којих стоји моћно тајно братство „Дуга“.

У ову невјеројатну причу уплеле су се тајне службе најмоћнијих земаља, страни плаћеници, политичари, медији…

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстРусија не признаје одлуке Међународног кривичног суда
Сљедећи текстСпојени предмети против Додика и Лукића, ново рочиште 3. априла; Свједочио само један инспектор СИПА