Насловна Најновије Прекопавају српска имања, грађани Пала и Трнова узнемирени

Прекопавају српска имања, грађани Пала и Трнова узнемирени

205
0

Узнемирени становници Пала и Трнова обратили су се паљанској Борачкој организацији, која је затражила помоћ полиције јер непозната лица упадају без дозвола на приватна имања Срба и прекопавају земљу тврдећи да, у сарадњи са Институтом за нестале БиХ, трагају за Бошњацима несталим у акцији „Kоверат“ коју је 1992. покренула такозвана Армија БиХ, пише „Глас Српске“.

„Дошли смо до сазнања да су међу тим лицима били и они који су учествовали у акцији `Kоверат` и управо на том локалитету починили монструозне злочине“, рекла је предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић.

Она је нагласила да су се под плаштом Института за нестала лица БиХ злочинци вратили на мјесто злочина, те су се похвалили на друштвеним мрежама „извршеним задатком“.

Лазаревић Гавриловић је навела да је то узнемирило јавност, прије свега породице над којима је почињен монструозни злочин за који нико није одговарао.

Она је апеловала да сви надлежни органи овај случај детаљно испитају, да заштите грађане и имовину и спријече нелегално вршљање по приватним посједима грађана Српске.

„Постоји и могућност, ако те активности буду настављене, да дође до спонтаног самоорганизовања становништва и сукоба“, упозорила је Лазаревић Гавриловић.

Да непозната лица прекопавају земљу Томислава Мијовића јавио му је шумар, који је то први и видио.

„На видео-камерама јасно се види да ти људи прекопавају земљу. Било је њих око 100 са 40 теренских аутомобила. Ти људи ходали су по приватним имањима Срба и прекопавали их без дозвола. Не може нама неко прекопавати земљу и тражити посмртне остатке без присуства полиције. На тај начин могу нам подметнути многе неистине и лажи као што су радили и до сада“, рекао је Мијовић за „Глас Српске“ и додао да су мјештани огорчени и да неће одговарати за своје поступке ако се ти догађаји наставе.

Мијовић је напоменуо да је међу лицима која су упала на посједе Срба било и деминера, али и бивших припадника такозване Армије БиХ који су, како тврди, 1992. године починили монструозне злочине на том локалитету.

Из Полицијске управе Источно Сарајево навели су да су примили велики број пријава грађана поводом овог случаја.

„Након тога, начелник Полицијске управе Источно Сарајево контактирао је Институт за нестала лица БиХ, гђе је добио образложење да они нису дужни обавјештавати ако врше истраживања, већ само ако дође до ексхумације посмртних остатака. Тако да они јесу ходали по имањима, али нису прекопавали. Били су ту и неки Норвежани“, навели су у Полицијској управи Источно Сарајево.

Члан Kолегијума Института за нестале БиХ Никола Перишић рекао је за „Глас Српске“ да није најбоље упознат о овом догађају, те додао да ће више информација имати данас.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЈавни позив за пријем УН волонтера у заједници
Сљедећи текстНаредних дана промјенљиво, повременo са кишом