Насловна Најновије Пријава Додика против Шмита прослијеђена Кантоналном тужилаштву у Сарајеву

Пријава Додика против Шмита прослијеђена Кантоналном тужилаштву у Сарајеву

207
0

Пријава коју је Окружном јавном тужилаштву Бањалука, поднио предсједник Републике Српске Милорад Додик, против Кристијана Шмита, прослијеђена је на надлежно поступање Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, речено је Срни из Окружног тужилаштва.

Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука, речено је да је наведена пријава прослијеђена Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево, 16. августа.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поднио је у јулу кривичне пријаве против Шмита, зато што се неовлаштено бави пословима високог представника и против директора „Службеног листа БиХ“ Драгана Прусине, јер је омогућио објављивање одлука такозваног високог представника.

„Против Шмита, кривичну пријаву сам поднио Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци, јер се већ дуже вријеме неовлаштено бави пословима високог представника, за шта нема одлуку Савјета безбједности УН“, навео је тада Додик.

Он је рекао да се Шмит, у намјери да се Републици Српској нанесе штета, лажно представља као службено лице, знајући да није именован у складу с Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

Додик је истакао да је Шмит тиме починио кривична дјела неовлаштено бављење одређеним занимањем и лажно представљање по члановима 310 и 313 Кривичног законика Републике Српске.

„Против Прусине поднио сам кривичну пријаву Тужилаштву БиХ, јер је као директор `Службеног листа БиХ`, свјесно кршећи закон, својим утицајем, поступањем и одлукама омогућио објављивање одлука такозваног високог представника у `Службеном листу БиХ` усљед чега је настала тежа повреда права Републике Српске“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, Прусина је тиме починио кривична дјела злоупотреба положаја и несавјестан рад у служби по члановима 220 и 224 Кривичног закона БиХ.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДјеца из Рогатице боравила на седмодневном спортско-образовном кампу у Јагодини
Сљедећи текстИсточна Илиџа: Вечерас смотра гуслара и здравичара