Насловна Најновије Промоција књиге “Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“

Промоција књиге “Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“

199
0

У Матичној библиотеци Источно Сарајево вечерас ће бити одржана промоција књиге „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“ аутора Марије Јововић.

О дјелу ће говорити аутор Марија Јововић и историчар Драга Мастиловић, најављено је из ове установе.

Књига говори о Благоју Јововићу који је 1957. године у предграђу Буенос Ајреса извршио атентат на Анту Павелића, једног од највећих злочинаца Другог свјетског рата.

„Књига коју је написала Благојева кћерка Марија Јововић, књижевница и професорица, несвакидашња је прича која на више од 200 страница прати животни пут некадашњег припадника Југословенске војске у отаџбини и његову потјеру за крволочним злочинцем, вођом усташког покрета“, саопштено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Промоција ће бити одржана у Интернет читаоници Матичне библиотеке Источно Сарајево са почетком у 19.00 часова, а изјаве за новинаре су у 18.30 часова.

Благоје Јововић био је припадник Југословенске војске у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади и извршилац атентата на Павелића 10. априла 1957. године.

Када се партизанско-четнички сукоб завршио 1944. године, Јововић је емигрирао у Италију гдје је боравио у избјегличким логорима. Радио је различите послове, а један период и за италијанску тајну обавјештајну службу. За вријеме рада у тајној служби упознао је Јевреје који су га обавијестили да злогласни злочинац Анте Павелић ту борави. Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и изврши атентат на њега.

Јововић је 1999. године, након 55 година, први пут посјетио Савезну Републику Југославију. Допутовао је из Аргентине и посјетио Манастир Острог.

На исповијести код тадашњег митрополита црногорско-приморског Амфилохија признао је да је извршио атентат на Павелића. Тада је посјетио родно село Косић и гробље својих предака.

Преминуо је 2. јуна 1999. године у Росарију у Аргентини.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстСрпска богатија за 24 бебе
Сљедећи текстЕвропски лидери о проширењу данас и сутра у Бриселу