Насловна Магазин Занимљивости Пронађене најстарије ципеле у Европи

Пронађене најстарије ципеле у Европи

257
0

Научници кажу да су пронашли најстарије ципеле у Европи, сандале плетене од сламе за које се сматра да су старе око 6.000 година.

Сандале су се налазиле међу дрвеним предметима у пећини слијепих мишева у Шпанији, коју су опљачкали рудари у 19. веку, али су анализирани у новој студији, преноси РТЦГ.

Ниска влажност ваздуха и хладни ветрови у пећини одржали су их необично добро очуваним.

Истраживачи су такође анализирали и сет алата.

Предмети који су пронађени „до сада су најстарији и најбоље очувани скуп материјала од биљних влакана у јужној Европи“, рекла је коауторка студије Марија Ереро Отал.

„Технолошка разноликост и документовани третман сировина наглашава вјештину људи из праисторијских заједница“, додала је она.

Технике које су праисторијски људи користили показале су да је колекција од 76 предмета пронађених у пећини око 2.000 године старија него што се раније мислило.

Неки предмети који су пронађени стари су и више од 9.000 година.

Сандале које су анализиране, направљене су од различите врсте траве, рекли су истраживачи, али у њиховој изради коришћене су и кожа и креч.

Датирају из неолита, што их чини старијим од 5.500 година старих кожних ципела пронађених у пећини у Јерменији 2008. године.

Пећина у којој су пронађене сандале старе 6.000 година зове се Куева де ло Мурсјелагос или пећина слепих мишева у Андалузији, на југозападу Шпаније.

Према истраживањима ове студије, у пећину је први пут ушао 1831. године један земљопосједник који је сакупљао измет слијепих мишева, који се користио за прављење ђубрива.

Непуне двије деценије касније, рудари су приликом рударења пећине открили галерију у којој се налазили делимично мумифицирани лешеви, корпе, дрвени алат и између осталог, зуби дивље свиње и уникатна златна дијадема.

 

ИЗВОРnezavisne.com
Претходни текстПронађен мртав мушкарац у сарајевском насељу Храсно
Сљедећи текстДодик у дводневној посјети Мађарској; Сутра са Орбаном