Насловна Најновије Простор око Новакове пећине обилује шумама, љекобиљем и прелијепом природом

Простор око Новакове пећине обилује шумама, љекобиљем и прелијепом природом

224
0

Новакова пећина се налази на стрмим литицама Романије, на 1515 m надморске висине, а до ње се долази углавном планиниским путељцима који су данас маркирани и обезбијеђени. Пут уз успон у непосредној близини пећине ојачан је сајлама јер је доста стрм и тежак. Пећина је дубине од око 10 м и висине до 7 м, а претпоставља се да су је користили Илири, Келти, Римљани и Словени. Испод Новакове пећине налази се Новакова њива – пропланак идеалан за камповање, а у близини је и Новаково врело (извориште планинске чисте воде).

Читав овај простор обилује шумама, љекобиљем и прелијепом природом. Испод пећине је некада пролазио Цариградски друм (који је једно вријеме спадао међу најбитније путеве у Босни). Уз тај друм се долази и до Царевих вода – чувеног изворишта планинске воде која је вијековима гасила жеђ свима који су туда пролазили или живјели.

Према неким подацима, кости Старине Новака су почетком 20. вијека пренешене у заједничку гробницу поред старе паљанске цркве и сахрањене заједно са страдалим српским борцима из Првог свјетског рата. Старина Новак је оставио дубок траг у српској историји и епским пјесмама. Хајдуковао је по Србији и Херцеговини, али се, према одређеним историјским изворима, највише задржао на Романији.

ИЗВОРVisitPale
Претходни текстШироки Бријег: У пакетима банана пронађена 124 килограма кокаина
Сљедећи текстДресови АЦ Милана поново на аукцији