Насловна Најновије Прошла година једна од бољих за брање херцеговачког меда

Прошла година једна од бољих за брање херцеговачког меда

144
0
Обрад Нинковић

За пчеларе у Требињу прошла година је била једна од бољих у посљедњој деценији, а просјечна производња меда по пчелињем друштву износила је око 25 килограма, изјавио је Срни предсједник требињског Удружења пчелара „Леотар“ Обрад Нинковић.

Он је навео да је у току припрема пчелињих друштава за прву пашу која се очекује крајем априла и почетком маја.

Нинковић је рекао да је херцеговачки мед производ пчела које узимају нектар са нетакнуте природе, са 99 одсто дивље паше и са више од 300 врста љековитог биља.

„Из тог разлога је херцеговачки мед квалитетан, препознатљив и тражен на тржишту“, нагласио је Нинковић и додао да на подручју Требиња има око 20.000 пчелињих друштава, од којих је око 15.000 у власништву чланова Удружења „Леотар“.

Према његовим ријечима, на тржишту има довољно меда који се у Требињу може купити од 20 до 28 КМ по килограму.

Ове године врцаће се и до 30 килограма меда по пчелињем друштву.JPG (514 KB)

Нинковић је рекао да су се у великим трговинским ланцима смањиле количине патвореног меда који се појавио по нереално ниским цијенама, након апела пчелара о томе.

Он је напоменуо да су повучене одређене декларације на којима се наводило да је поријекло тог меда из ЕУ и осталих земаља, што је, како је рекао, указивало на обману, јер није било наведено о којој се конкретно земљи ради и био је упитан квалитет меда.

„Ми ћемо тиме, ипак, постићи да наши пчелари свој вриједан труд и рад који су унијели у канте продају по најбољим цијенама и апелујемо на све купце да купују мед код правих пчелара и код оних којима вјерују“, рекао је Нинковић.

Он је додао да пчелари раде све да ова година буде што боља, када је ријеч о приносима херцеговачког меда, надалеко познатог по квалитету.

ИЗВОРсрна, фото Радио Требиње
Претходни текстВулин: Процес уједињења Срба је почео
Сљедећи текстУбијен мушкарац у Земуну, полиција покренула акцију “Вихор“