Насловна Најновије Пчелар међу народним посланицима

Пчелар међу народним посланицима

304
0

Страхиња Башевић, посланик у Народној скупштини Републике Српске и директор Шумског газдинства „Романија“-Соколац, велики је љубитељ пчеларства.

Каже да се труди да што више времена проведе на селу у пчелињаку.

„Кренуло је као нека радозналост, али и спознавање овдашње околине која је идеална за пчеле, те рекреација и временом сам повећавао број пчелињих друштава. То је додатно изискивало времена, али и љубави те сам посветио већу пажњу пчеларењу. Правио сам сопствену грађу за пчеле, набављао од рођака и куповао: кошнице, рамове и све остале дијелове. Уз доста труда, стрпљења и прочитане литературе, последњих година, број пчелињих друштава постао је већи. Знање сам усвајао из разне литературе, предавања и што је најважније, кроз праксу – објашњава Страхиња Башевић, који је са супругом и главни радник на породичном имању.
 Страхиња наглашава да је романијиски мед специфичан по много чему, јер у овим крајевима има доста различитог биља, што доноси јак укус и арому меду. Затим, још увек не постоји индустријско биље, као ни индустрија близу села која би била велики загађивач околине и нарушавала специфиност меда. Живот и рад пчелара нису једноставни и да би се све постигло, потребна су многа одрицања. А када се и природа својом непредвидљивошћу умијеша, настају ситуације које од пчелара траже максимално ангажовање“. 

Народни посланик се похвалио да је прошле године изврцао више од 250 килограма меда, а да је ова година још боља и да ће имати сигурно више.

„Боравак на имању и рад у пчелињаку за мене је најбољи одмор после напорне свакодневнице. Научио сам многе тајне о прозиводњи меда и желим ширити и знање и друштво“, наглашава Башевић.

Соколачко село Кусаче изгледа као нека разледница. Мирис покошене траве, непрегледне ливаде, шума и цвијеће заиста педстављају прави мали рај за све љубитеље природе.

ИЗВОРО57 глас регије
Претходни текстРањен мушкарац у ресторану на београдској Аутокоманди
Сљедећи текстУ Трнову служен парастос за страдале војнике и цивиле у Одбрамбено-отаџбинском рату (ВИДЕО)