Насловна Најновије Пјонгјанг лансирао балистичке ракете, сирене у Јапану

Пјонгјанг лансирао балистичке ракете, сирене у Јапану

154
0

Сјеверна Кореја је испалила више балистићких пројектила укљућујући и ракету која је активирала сирене упозорења у дијеловима централног и сјеверног Јапана, саопштио је данас Токио.

Званичници у Јужној Кореји и Јапану саопштили су да је пројектил можда био интерконтинентална балистичка ракета, оружје највећег домета дизајнирано да носи нуклеарну бојеву главу на другу страну планете, преноси Ројтерс.

Влада Јапана је иницијално саопштила да је ракета прелетјела територију те земље, што је касније демантовано.

Јапански министар одбране Јасуказу Хамада рекао је да је Влада изгубила ракету са радара изнад Јапанског мора, док су јужнокорејски званичници саопштили да је интерконтинентална ракета обавила „неуспјешан лет“, извјестила је новинска агенција Јонхап.

Пензионисани вицеадмирал и бивши командант флоте Јапанских поморских снага самоодбране Јођи Кода рекао је да губитак пројектила са радара указује на неуспјело лансирање.

– То значи да је у неком тренутку на путањи лета постојао неки проблем и да се ракета заправо распала – рекао је он.

Портпаролка Савјета за националну безбиједност САД Адријен Вотсон навела је да амерички предсједник Џозеф Бајден и његов тим „процијењују ситуацију“, додајући да ће Вашингтон предузети „све неопходне мјере“ како би се осигурала безбиједност.

Сјеверна Кореја испалила је претходно јуче више од 100 артиљеријских пројектила са своје источне обале у војну тампон зону, успостављену споразумом са Сеулом, саопштила је војска Јужне Кореје, пренио је Ројтерс.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПретежно сунчано уз малу до умјерену облачност
Сљедећи текстОдигране монодрама „Јефимија“ и представа „Д Пиг“